Nooit eerder werden zoveel UFO’s gespot, met dank aan de lockdown

De satellieten van Elon Musk en SpaceX konden het voorbije jaar vaak niet als dusdanig worden herkend.©KURT DESPLENTER BELGA
De satellieten van Elon Musk en SpaceX konden het voorbije jaar vaak niet als dusdanig worden herkend.©KURT DESPLENTER BELGA
Olaf Verhaeghe

Het Belgisch UFO-meldpunt van Meulebekenaar Frederick Delaere heeft er een recordjaar opzitten. Nooit eerder werden op één jaar tijd 446 meldingen van UFO’s gemaakt en in vergelijking met 2019 gaat het om een stijging van maar liefst 64 procent. In West-Vlaanderen zagen vorig jaar 77 mensen ‘iets’ vliegen wat ze niet konden thuisbrengen.

2020 is om meerdere redenen historisch te noemen, maar ook het Belgisch UFO-meldpunt kijkt terug op een wel heel bijzonder jaar. Het voorbije jaar kwamen er bij het meldpunt maar liefst 446 meldingen binnen, nooit eerder waren er dat zoveel. In vergelijking met 2019 is zelfs sprake van een stijging van 64 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Belgisch UFO–meldpunt .

Het hoge aantal meldingen van UFO’s is volgens het meldpunt grotendeels te danken aan de eerste lockdown. In de maanden maart (89 meldingen) en april (106 meldingen) zag men een uitzonderlijke toename van het aantal gespotte niet thuis te brengen vliegende objecten.

“Het feit dat tienduizenden Belgen vooral van thuis werkten en enkel voor noodzakelijke verplaatsingen het huis uit mochten, speelt gegarandeerd een grote rol”, zegt Frederick Delaere, coördinator van het UFO-meldpunt. “De combinatie van wat meer vrije tijd en heel mooi weer heeft er bovendien ook voor gezorgd dat meer mensen zittend in de tuin of op het terras naar het luchtruim keken.”

Elon Musk

“België staat trouwens niet alleen met het hoge aantal UFO-meldingen. Ook in andere Europese landen was er tijdens de coronacrisis sprake van een forse toename van het aantal meldingen”, aldus Frederick Delaere nog. Naast de lockdown en het goede weer speelde ook de lancering van de Starlink-satellieten van Elon Musks SpaceX een grote rol. “Een groot deel van de waarnemingen in het voorjaar kon naar deze nieuwe satellieten worden herleid”, zegt Frederick Delaere. “Nadat in de media meerdere berichten over SpaceX verschenen, nam het aantal meldingen daarover af.

De provincie Antwerpen is met 131 meldingen absolute koploper in Vlaanderen. Maar ook in Oost-Vlaanderen en in onze provincie West-Vlaanderen werden er met respectievelijk 102 en 77 meldingen heel wat UFO’s gespot. In de meeste gevallen bleek het om waarnemingen van satellieten of het internationaal ruimtestation ISS te gaan. Ook sterren, de maan en andere planeten werden vaak als UFO gemeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier