Nieuwpoort: “Niets doen is gewoon niet aan mij besteed”

Luc Mattelin exploiteert vandaag een gemengd bedrijf. "Mijn veestapel telt 75 dikbillen. Naast gras teel ik vooral maïs en tarwe", klinkt het. (Foto IV) © IV
Redactie KW

Als jongere was Luc Mattelin actief bij de KLJ (Katholieke Landelijke Jeugd). Eerst nam hij deel als lid. Later organiseerde Luc als bestuurslid en leider met zijn leeftijdsgenoten van de dorpen Ramskapelle, Sint-Joris, Schore en Mannekensvere een waaier aan activiteiten.

“Op ons programma stonden droppings, sinterklaasfeestjes en kerstfeestjes. We organiseerden sportwedstrijden, cultuurfeestjes en fietszoektochten”, herinnert hij zich. Het organisatietalent van Luc was ook de gewestelijke leiding niet ontgaan en al gauw werd hij een onmisbare schakel in de werking van het gewest. Met spijt in het hart zagen ze Luc in 1987 uit het bestuur van KLJ vertrekken.

Voetbalgezicht

Zijn interesse voor het voetbal kon Luc kwijt bij de jeugdclub van Ramskapelle, die af en toe vriendenwedstrijden organiseerde. De behoorlijke uitslagen, waarin Luc als doelman een groot aandeel had, leidden tot het stichten van een voetbalploeg. Een terrein werd door landbouwer Tommelein ter beschikking gesteld en met eigen middelen verrees er een kantine. “Drie jaar speelden we op zondagnamiddag in het Tornooi van Bachten de Kupe en vijftien jaar in het Westhoektornooi”, weet Luc zonder dat hij diep moet nadenken. “Daarna maakten we negen jaar deel uit van het Brugse Amateursvoetbal om uiteindelijk voor het Perkez-tornooi te kiezen.”

Manillen doe ik ontzettend graag omdat het spel onvoorspelbaar is

Als secretaris van FC Ramskapelle is Luc nog altijd de ‘kop en de staart’ van de voetbalclub. Enkele jaren speelde Luc ook zaalvoetbal bij de Poldershotters van Sint-Joris en bij Mondial Westende. “Dat waren heerlijke tijden”, mijmert hij. “We vormden een vriendenkring onder de kerktoren. Van sociale media was er nog geen sprake, maar mondelinge afspraken werden correct nageleefd.”

Kaartavonden

Al meer dan 20 jaar is Luc lid van ‘Met de Muil’, de kaartclub van Ramskapelle die in het winterseizoen tien kaartavonden voor eigen leden in het dorpshuis organiseert. “Manillen doe ik ontzettend graag. Omdat het spel onvoorspelbaar is, zorgt het voor spanning en daar hou ik van. Vandaar dat ik aan 30 tot 35 kaartavonden per jaar deelneem”, vertelt hij. Ook bij de kaartclub van Ramskapelle wisten ze Luc te overtuigen om toe te treden tot het bestuur.

Naast dit alles vindt Luc nog de tijd om bestuurslid van de Landelijke Gilde te zijn. Voor KVLV stippelt hij tijdens de zomermaanden wekelijks een fietstocht uit. “Ik ben graag bezig. Niets doen is gewoon niet aan mij besteed. Ik heb me nooit afgezonderd”, klinkt hij overtuigd. In 2012 onderging Luc vier overbruggingen aan zijn hart. Voor zichzelf had hij beslist het wat kalmer aan te doen…

(DC)

Vragenrondje

Hoe ziet je bedrijf er vandaag uit?

“In 1991 nam ik de boerderij van mijn ouders over. Ik exploiteer vandaag een gemengd bedrijf. Mijn veestapel telt 75 dikbillen. Naast gras teel ik vooral maïs en tarwe op mijn akkers.”

Hoe zie je de toekomst van de sector?

“Sinds ik de boerderij van mijn ouders overnam, is er enorm veel veranderd. Eén vaststelling ziet iedereen: Alles wordt groter: de machines, de grootte van de bedrijven, de investeringen, de papierberg en voor velen de schulden. Toen mijn vader tien biggen te koop had, toonden varkenshandelaren interesse. Nu komt niemand daarop af. Pas vanaf 200 biggen vind je een kandidaat-koper. Driehonderd liter melk halen ze in de boerderij niet langer op. Is het gehalte van de suikerbieten te laag, dan worden ze pas opgehaald als je als boer zelf de vervoerskosten betaalt. Men zegt soms al lachend dat een boer vandaag meer achter zijn bureau zit dan op zijn tractor, maar dat benadert stilaan de waarheid.”

Wat vind je van de controles voor landbouwers?

“Met controles op zich hebben we niet de minste problemen, maar wie vindt het normaal dat bij een boerderijcontrole de controleur een kwartiertje buiten controleert en anderhalf uur binnen? Voordien moet de bedrijfsleider al een vragenlijst van 40 bladzijden invullen. Als het papiertje in orde is, is er geen vuiltje aan de lucht. De rekening van de controle is voor de landbouwer.”

Wat kan een oplossing zijn voor de boeren vandaag?

“Harder werken dan de boeren nu doen, is niet mogelijk. Meer besparen is niet aan de orde en het verlies beëindigen door dieren te slachten is geen oplossing. De bankleningen lopen verder. Het wordt tijd dat ook de boeren van bij ons eerlijke prijzen voor hun producten krijgen.”

Bio

Privé

Luc Mattelin werd geboren op 26 september 1956 in Nieuwpoort. Hij heeft nog twee jongere zussen: Kristien (Westvleteren) en Nadine (Alveringem).

Opleiding en loopbaan

Hij groeide op in Sint-Joris, waar hij les kreeg van meester Geldhof in de gemeenteschool. Nadien volgde hij de lagere technische landbouwafdeling aan het Sint-Bernarduscollege. Toen hij 15 jaar was, verhuisde hij naar Ramskapelle. Drie jaar hoger middelbaar onderwijs aan de landbouwafdeling volgde hij Roeselare. Zijn legerdienst vervulde hij op de infirmerieafdeling van de luchtmachtbasis van Koksijde.