Nieuwe wandel- en fietsroute in en rond Ruiselede meteen populair: “er is hier nog veel te ontdekken”

Noël Slos, Eddy Strobbe, Frans Debouck en zittend de dames van de club, Christiane Francoys en Simonne Decaluwe. Zittend op de fiets: Roland Van de Steene, die de fietstocht samenstelde. © WV
Redactie KW

Door de coronapandemie en de lockdown vanaf half maart en de daarbij horende strenge maatregelen gingen velen aan het wandelen en fietsen. Veel evenementen werden afgelast maar onder de noemer Ik Zomer West-Vlaams in Ruiselede, worden nu heel wat alternatieven aangeboden. Zo werkte de lokale wandelsportclub De Molenstappers een permanente wandelroute en een fietsroute uit.

De jaarlijkse Molendorploop van de kleine kermis in juni ging niet door. Dieter Hantson van de Sportdienst en Noël Slos en Eddy Strobbe, bestuursleden van de lokale wandelsportclub ‘de Molenstappers’ stippelden een 7 km lange virtuele permanente route uit, voor lopen, joggen en wandelen. Met start in de Kruisbergstraat aan woning 26H en ter hoogte van het geboortebos.

Het traject is te volgen via rood-witte pijlen. En sinds zondag 5 juli is er ook de fietsroute’ Rij Ruiselede Rond,’ over 36 km met start op de Markt, tussen kerk en gemeentehuis. Die werd samengesteld en uitgestippeld door Roland Van de Steene en van de nodige pijltjes, ook rood-wit met een sticker met afbeelding van een fietser, voorzien door drie leden van De Molenstappers: Noël Slos, Frans Debouck en Eddy Strobbe. De afgelopen twee weekends en recent op de nationale feestdag werd deze route al heel druk gereden.

Met oog voor de hotspots

Roland Van de Steene: “Ik heb al heel wat ervaring met het uitstippelen van routes en sneukeltoeren en toen Frans Debouck me daarvoor aansprak, ging ik meteen op pad. Alle wegen, groot en klein, ken ik als mijn broekzak. Mijn insteek was de periferie te doen en zoveel mogelijk het centrum te vermijden. De vier windstreken, in tegenwijzerzin, van Zuid, naar Oost, naar Noord en dan terug via de Westkant. Met als cruciaal doel, een variatie van goed berijdbare wegen en landelijke wegen, met boszones en vlot berijdbare wegen tussen de hoge maisvelden. En met oog voor de zogenaamde hotspots en locaties waar ons dorp zich manifesteert: een nieuwe woonzone, een industriestrook, de bruisende fontein, de twee nog actieve molens. Er is hier veel te ontdekken, de natuurlijke schoonheid, waar men zich als inwoner niet steeds van bewust is.”

Niet verdwalen

“De fietser kan zich bij het traject exclusief baseren op de rood-witte pijltjes maar toch raad ik aan te starten op de Markt en daar een gedetailleerde trajectbeschrijving mee te nemen. Omdat de kans op enige verwarring in Kruiskerke en de Kruisbergstraat niet ondenkbaar is, want daar zijn heel wat identieke pijltjes voor de virtuele Molendorproute. Strikt genomen is verdwalen ondenkbaar, maar dan moet de fietser heel attent de klevertjes opmerken op de pijltjes. Dat de Ruiseledenaar een fervente fietser is, is nu nog maar eens bewezen. En met dit aanbod wordt de passie voor het fietsend natuurverkennen nog meer geprikkeld”, aldus Roland Van de Steene. De campagne loopt tot eind augustus. Dan worden alle pijltjes verwijderd. (RVDS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier