Nieuwe voorzitter Heemkundige Kring Oostkamp roept inwoners op

foto GST
foto GST
Redactie KW

Jan Demulder geeft na 21 jaar het voorzitterschap van de Heemkundige Kring Oostkamp door aan Wim Deneweth. Dat heeft hij aangekondigd tijdens een digitale nieuwjaarsbabbel. De nieuwe voorzitter doet een oproep aan alle inwoners van Oostkamp om zich te engageren voor de Heemkundige Kring.

Afscheidnemend voorzitter Jan Demulder was een van de oprichters van de heemkring én de eerste voorzitter. Hij leidde de kring 21 jaar lang. Zijn opvolger Wim Deneweth blikt even terug op die periode: “ Naast de Gouden Merel voor cultuur, de Provinciale Erfgoedprijs en andere erkenningen die we als heemkring kregen, zijn we vooral trots op de publiekswerking . En op de meer dan vierhonderd artikels, brochures, grotere publicaties en thematische uitstappen te voet of met de fiets. Steeds meer mensen vinden de weg naar de Heemkundige Kring Oostkamp voor een vraag over de Oostkampse geschiedenis.”

Station

“Net als bij elke vereniging is de ledenwerking tijdelijk sterk afgenomen. Dat compenseerden we onder andere door regelmatig weetjes en afbeeldingen op Facebook te posten. Wanneer het kon, namen we tijdens onze zondagse wandelingen kleine groepen mee langs Oostkamps erfgoed. En we gaven recent een brochure uit over de geschiedenis van het station van Oostkamp.”

De nieuwe voorzitter werkt in de IT-sector, maar de passie voor geschiedenis zit er al van jongs af aan in. “Eigenlijk ben ik zowat in de heemkring gerold, maar ik heb het me nog geen moment beklaagd”, vertelt Wim. “ Ik ben heel blij met de verscheidenheid en de vlotte samenwerking binnen het bestuur. Het zijn stuk voor stuk mensen die niet alleen in heemkunde geïnteresseerd zijn, maar ook opportuniteiten voor de werking van onze kring herkennen en toepassen.”

Vrijwilligers

“Onze bestuursploeg bestaat uit om te beginnen uit Jaak Van Hulle, die ankerman in Waardamme blijft. Alexander Soetaert verzorgt onze externe communicatie online en op papier. Dirk Plasschaert, onze ouderdomsdeken en duizendpoot, stelt na deze bestuurstermijn zijn mandaat ter beschikking. Patrick Vanden Berghe blijft verantwoordelijk voor de financiën van onze vereniging. Sebastian Vande Ginste blijft secretaris. Jan Demulder is de bezieler van het documentatiecentrum. Katrien Steelandt wordt verantwoordelijk voor evenementen zoals Open Monumentendag of Erfgoeddag, onze fietstochten en gidsbeurten, en de publicaties over Oostkamp en omgeving.”

In de komende jaren blijft de Heemkundige Kring Oostkamp ernaar streven om de kwaliteit en toegankelijkheid van zijn initiatieven te garanderen en waar mogelijk te verbeteren. “Gelukkig kunnen we ook op vrijwilligers rekenen, voor inspanningen van korte of langere duur”, benadrukt Deneweth. “We doen graag een oproep aan mensen die zich in onze werking kunnen vinden. Neem contact op met een van onze bestuursleden om te overleggen op welke manier je zou kunnen bijdragen aan de werking van onze heemkring. Hoe klein of hoe groot je bijdrage ook is, we beloven dat je dat met plezier zal kunnen doen .” (GS)

heemkringoostkamp.be en Facebook.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.