Nieuwe vleugel van 15 miljoen euro voor wzc Sint-Henricus in Rumbeke

De gloednieuwe oostvleugel van Sint-Henricus wordt één van de blikvangers van het vernieuwde woonzorgcentrum. (foto SB)
Peter Soete

Woonzorgcentrum en Pluk-de-dagcentrum Sint-Henricus barsten uit hun voegen. Daarom besliste Zorgbedrijf Roeselare om op de site in Rumbeke ingrijpende bouwwerken te doen. Het betreft een investering van 15 miljoen euro en de voorbereidingen zijn ondertussen gestart. De officiële bouwwerken starten op 1 oktober. Het einde van de werken is voorzien voor eind 2023.

Het woonzorgcentrum Sint-Henricus krijgt extra kamers in een nieuwe vleugel, het dagverzorgingscentrum krijgt een volledig nieuw onderdak en ook de keuken van het woonzorgcentrum wordt gerenoveerd. “De laatste jaren blijven de activiteiten op onze site steeds groeien”, vertelt Paul Callebert, directeur van Sint-Henricus. “Ook de aanvragen voor een opname in het woonzorgcentrum nemen toe.”

“Om deze vraag te kunnen opvangen krijgt het woonzorgcentrum een nieuwe vleugel met plaats voor 37 bewoners. Op die manier gaan we van 91 naar 128 bewoners”, neemt Bart Wenes, voorzitter van het Zorgbedrijf over. “Dat staat natuurlijk ook in correlatie met de afbouw van Ter Berken in 2024. Een deel van de bewoners en personeel zal naar Sint-Henricus komen terwijl de anderen een nieuwe plaats zullen vinden in de nieuwe laagbouw van De Waterdam.”

“Ook de keuken van Sint-Henricus wordt onder handen genomen”, gaat Paul Callebert verder. “De keuken van het woonzorgcentrum is in 1992 gerenoveerd en is toe aan een tweede grondige renovatie en uitbreiding voor een bereidingscapaciteit van 250 à 300 middagmaaltijden. Onder meer het groeiend aantal bezoekers uit de buurt doet het aantal maaltijden per dag steeds verder stijgen. Net zoals in de andere woonzorgcentra en de dienstencentra van het Zorgbedrijf, wordt er voor gekozen om verse maaltijden aan te bieden die ter plaatse worden klaargemaakt. Die keuken komt ook in de nieuwe oostvleugel.”

Nieuw dagcentrum

“Het Pluk-de-dagcentrum Sint-Henricus begon 25 jaar geleden met een capaciteit van 15 bezoekers. Vandaag is het echter uitgegroeid tot een plaats waar gemiddeld 55 bezoekers per dag samen de dag doorbrengen. De grote bezetting in het dagcentrum verhoogt de druk op het lokalengebruik voor de residentiële bewoners. Centraal gelegen aan de achterzijde komt daarom nu een gloednieuw dagverzorgingscentrum voor 50 bezoekers.”

Véronique Bostyn (directeur Zorg), Katrien Decoene (directeur dagcentrum), Paul Callebert (directeur wzc Sint-Henricus) en Bart Wenes, schepen en voorzitter van het Zorgbedrijf, nemen symbolisch de spade ter hand.
Véronique Bostyn (directeur Zorg), Katrien Decoene (directeur dagcentrum), Paul Callebert (directeur wzc Sint-Henricus) en Bart Wenes, schepen en voorzitter van het Zorgbedrijf, nemen symbolisch de spade ter hand.© Stefaan Beel

“We zijn als site inderdaad begrensd in het stadscentrum maar toch zijn de architecten er in geslaagd om de extra ruimte op een comfortabele manier op de site in te planten” vertelt Bart Wenes.” Tussen de verschillende vleugels wordt altijd voldoende groenruimte voorzien, waardoor alle kamers kunnen genieten van een mooi uitzicht. Alle ruimtes worden ook van zoveel mogelijk ramen voorzien. Naast de realisatie van extra ruimte voor onze diensten, wordt ook veel aandacht besteed aan een goeie verbinding en een link met het kerkplein van Rumbeke.”

Zeven terrassen

“We voorzien ook een heleboel terrassen waar bewoners en bezoekers meer dan welkom zijn om van het zonnetje te genieten”, besluit Paul Callebert. “Naast een oostelijk gericht terras voor ‘s morgens komen er ook twee zuidelijk gerichte terrassen en een westelijk gericht terras voor de late namiddag bij de nieuwe petanquebaan. En dan hebben we nog twee dakterrassen op de eerste verdieping en een dakterras op de tweede verdieping.”

“Het gebouw wordt uitgevoerd met een energie-efficiente buitenschil. Zo is er passieve zonnewering en op het dak worden zonnepanelen geplaatst. Een Bodem-Energie-opslagveld zorgt voor een daling van het energieverbruik. Tot slot wordt er ook een warmte-kracht-koppeling ingezet om de primaire energie zo efficiënt mogelijk aan te wenden.”

Het zorgbedrijf heeft ook drie woningen aangekocht in de Sint-Petrus- en Paulusstraat om een veilige in- en uitrit te voorzien voor het werfverkeer tijdens de werken, gescheiden van het schoolverkeer. Bij het einde van de werken komen op deze plaats extra parkeerplaatsen.

Voor de financiering van de werkzaamheden kan Zorgbedrijf Roeselare beroep doen op subsidies van VIPA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier