Nieuwe materniteit AZ West klaar voor eerste baby’s

Verpleegkundig directeur Bert Cleuren, An Decorte (hoofdverpleegkundige van de dienst materniteit), zorgmanager Dirk Huyghe en directeur Lieven Vermeulen op de afdeling neonatologie. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Toekomstige en kersverse mama’s worden voortaan met de beste zorgen omringd in de gloednieuwe materniteit van ziekenhuis AZ West. Ruime patiëntenkamers met moderne comfortfaciliteiten en arbeids- en verloskamer zijn in één ruimte ondergebracht. Ook de afdeling prematuren kreeg een plaats in dezelfde vleugel.

“Toekomstige ouders kiezen vooraf hun dokter en hun ziekenhuis, en AZ West wil hen in deze regio met een oudere bevolking waar sowieso al minder bevallingen zijn, optimaal comfort aanbieden”, zegt directeur Lieven Vermeulen.

“Zowel de drie arbeids- en verloskamers, de prematurenafdeling met vijf couveuses, de patiëntenkamers als de verpleegpost zijn op dezelfde verdieping ondergebracht. De nieuwe vleugel is opgetrokken op de vroegere afdeling psychiatrie. De werken zijn zo’n twee jaar geleden gestart. Daaraan hangt een prijskaartje van zo’n 3 miljoen euro, waar zowel de buitengevel als de hele interieurinrichting is inbegrepen. Dit is ook de laatste fase die we met overheidsmiddelen konden financieren. We hebben zowel aan het functionele aspect voor dokters en verplegend personeel gedacht, aan de veiligheid van patiënten en baby’s als aan comfort. In het nieuwe concept blijft de capaciteit ongeveer hetzelfde met een 15-tal bedposities waarvan zes eenpersoonskamers, enkele tweepersoonskamers en gynaecologische kamers voor een en twee personen.”

Magnetische muren

“De hele vleugel heeft airco en alle kamers zijn geklimatiseerd. We wilden overal een huiselijke sfeer creëren. Daarom is in elke standaard eenpersoonskamer een zithoek geïntegreerd, een uitklapbed zodat partners kunnen blijven slapen, er staat een microgolfoven en een koffiezetapparaat”, klinkt het.

We hebben ook een bevallingsbad voor relaxatie en onderwaterbevallingen

“We hebben ook aan de praktische zaken gedacht: meer kastruimte, moderne douchefaciliteiten en een toilet met spoelsysteem en handgreep, een aparte babycorner met weegschaal en warmte- en lichtbron. Aan de magnetische muren kunnen mensen kaartjes en tekeningen ophangen. Elke kamer is ook ingericht met een handhygiëneset. In de tweepersoonskamers staan twee babyboxen, maar delen patiënten de sanitaire ruimte.”

Koalakamers

An Decorte, hoofdverpleegkundige van de dienst materniteit, toont de drie arbeids- en verloskamers in eenzelfde ruimte waarvan er een is uitgerust met een bevallingsbad. “Dat bad is vooral belangrijk voor relaxatie, maar op verzoek gebeuren er ook onderwaterbevallingen”, zegt An.

Mama's krijgen een body'tje mee naar huis 'Born in AZ West'.
Mama’s krijgen een body’tje mee naar huis ‘Born in AZ West’.© MVO

“Hier worden enkel vaginale bevallingen uitgevoerd, voor een keizersnede moet een patiënt naar het operatiekwartier. Op de afdeling neonatologie ontfermen we ons over pasgeboren baby’s die nog niet het ideale groeigewicht hebben of die ondersteuning nodig hebben bij het ademen. We kunnen deze ruimte aanpassen en koalakamers creëren waar mama’s dicht bij hun premature baby kunnen blijven, en waar altijd een vroedvrouw in de buurt is. We beschikken ook over een multifunctionele ruimte, waar we onder meer de zuurstofgraad van een baby kunnen stabiliseren, waar het UZ een baby’tje kan ophalen… Aanpalend aan de neonatologie is de verpleegpost waar dossiers worden opgevolgd, medicatie wordt voorbereid, waar teamoverleg plaatsvindt… Voor patiënten die tijdelijk moeten gemonitord worden en geen bed nodig hebben, is er een ruimte waar alleen zetels staan. We besteden ook aandacht aan prenatale en ambulante zorg: kort voor de bevalling nodigen we een toekomstige mama uit voor een gesprek en alle aandachtspunten worden in het dossier opgenomen. Om de continuïteit te verzekeren, kan de zorg thuis worden verdergezet. Het is onze bedoeling om het ziekenhuisverblijf zoveel mogelijk in te korten. We werken samen met externe partners zoals huisartsen, zelfstandige vroedvrouwen, Kraamzorg en Kind en Gezin.”

Info: Opendeurdag op zaterdag 30 november van 14 tot 18 uur, Ieperstesteenweg 100 in Veurne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier