Nieuwe indeling voor Waregemse markt: doorsteek mogelijk middenin het plein

© PNW
Redactie KW

Binnenkort gaat de stad de wekelijkse zaterdagmarkt anders indelen. Sinds mei gaat die coronaproof door, met een lussenplan en de nodige afstand tussen de kramen, maar nu zou de lus een stukje korter worden. “Je zal makkelijker naar één specifieke marktkramer kunnen”, zegt schepen van Lokale Economie Kristof Chanterie (CD&V).

Sinds eind mei zijn markten opnieuw toegelaten door de federale regering. Om die op coronaveilige wijze te organiseren, koos de stad ervoor om het plein verkeersvrij te maken voor de duurtijd van de zaterdagmarkt. Het bleek de voorbode van de beslissing om de Markt langs één kant permanent verkeersvrij te maken. Voorts kreeg de zaterdagmarkt drie vaste ingangspunten en een verplichte wandelrichting, afgebakend door de marktkramen en nadarafsluitingen. Wel wezen gemeenteraadsleden Michiel Vandewalle (N-VA/Open Vld) en Tom Demunter (sp.a) er onmiddellijk op dat de lus nogal lang is voor mensen die minder mobiel zijn.

Heraanleg Markt

Het stadsbestuur bleef de voorbije maanden achter de huidige inrichting staan, maar voert nu toch enkele aanpassingen door. Dat heeft te maken met de geplande heraanleg van de Markt, die in november start. Een aannemer zal dan de bocht aan het Kruidvat anders inrichten, zodat het verkeer vanuit de Stormestraat afgeleid wordt naar de Stationsstraat. “Voor de zaterdagmarkt voorzien we een doorsteek in het midden van het plein, zodat bezoekers niet meer de volledige lus moeten volgen. Je kan dan rechtstreeks naar een marktkramer wandelen”, legt schepen van Markten Kristof Chanterie (CD&V) uit.

“Een andere vernieuwing zijn de shop & go-plaatsen aan de dekenij. Zij zijn enkel geldig op zaterdagvoormiddag en handig voor mensen die snel boodschappen willen doen op de Markt”, zegt Chanterie. De komst van die korte parkeerplaatsen houdt bovendien in dat het verkeer van de Holstraat naar de Stationsstraat weer over de Markt kan rijden, tijdens de zaterdagmarkt. De voorbije maanden was dat niet mogelijk, omdat de kramen verspreid stonden over het volledige plein.

Steun voor marktkramers

Tot slot geeft Chanterie nog mee dat er nagedacht wordt over bijkomende steunmaatregelen voor de marktkramers, die getroffen worden door de coronacrisis. Tijdens de laatste gemeenteraad had oppositieraadslid Tom Demunter daartoe opgeroepen.

“De marktkramers verkopen heel wat minder dan voor de crisis. Iemand zei me dat hij niet meer zal komen tijdens de wintermaanden als de verkoop zo zwak blijft”, vertelde Demunter, die opriep om het standgeld van de marktkramers kwijt te schelden.

Volgens Chanterie ligt die piste al een tijdje op tafel. “Maar we hebben daarvoor de instemming van de gemeenteraad nodig. Waarschijnlijk zetten we dit punt in december op de agenda”, klinkt het. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier