Nieuwe bestuursleden van hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve: “Kinderen kunnen fakkel overnemen”

Piet, zijn hond James en Davinia. © NVR
Redactie KW

Vorig jaar namen twee bestuursleden afscheid van de Sint-Bavovrienden, het organiserend comité van de hondenzwemming. Piet Vroman (47) en Davinia Lameize (34) uit Sint-Baafs-Vijve versterken de ploeg vanaf dit jaar. “Het is een droom om in zo’n geolied comité terecht te komen”, zeggen ze.

Piet is een geboren en getogen Sint-Baafs-Vijvenaar. De hondenzwemming is voor hem al zijn hele leven één van de belangrijkste dagen van het jaar. “De eerste notering van een deelnemend familielid vind ik terug in 1956. Mijn grootvader, mijn nonkel, mijn broer, enkele neven en ik: bijna de hele familie heeft hier al deelgenomen. Ik nam al deel van als ik kleuter was tot nu. Zelf won ik de hondenzwemming drie keer met mijn hond Hero en behaalde ik heel wat ereplaatsen. Het zal raar doen dat ik nu als commissaris plots aan de andere kant zal staan”, geeft hij aan.

Het zal raar doen om als commissaris plots aan de andere kant te staan

Davinia is afkomstig uit Harelbeke, maar volgde haar man Stijn twaalf jaar geleden naar Sint-Baafs-Vijve. De hondenzwemming was haar dan toen helemaal vreemd. “Het evenement is heel lokaal en niet breed bekend in andere gemeentes. Toch doen vaak honden mee die van ver komen. Toen ik hier voor het eerst was wist ik niet wat ik zag. Niet alleen het evenement op zich, maar ook het volk dat hier massaal op afkomt. Ik was helemaal verrast”, vertelt ze.

Een hondenzwemming uit de oude doos (2007).
Een hondenzwemming uit de oude doos (2007).© Carlos Pauwels

Na enkele jaren dicht bij de organisatie te staan, stappen Davinia en Piet nu in het bestuur. Piet was enkele jaren geleden lid van de erkenningscommissie. Mede met zijn inbreng werd de hondenzwemming Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. “Bert De Smet vroeg me indertijd mijn ervaringen als deelnemer te delen en tips te geven voor verbetering. Zo konden ze die erkenning halen”, zegt hij. Piet werkte vorig jaar ook mee achter de schermen en ook Davinia is al enkele jaren vrijwilliger. “Mijn man is jurylid tijdens de zwemming. Van het één komt dan het ander. Eerst een handje toesteken en nu volledig in het bestuur. We mogen het evenement niet laten verloren gaan, want het is lokale folklore dat heel wat volk op de been brengt“, schetst ze.

Droog blijven

Het feestweekend is veel meer dan de hondenzwemming op zondagnamiddag. Op vrijdag en zaterdag zijn er ook activiteiten voor jong en oud. “Het is belangrijk dat we de kinderen daarin blijven betrekken. Een tekenwedstrijd eneen kinderoptreden zorgen daarvoor. Je ziet ook dat de kinderen uitkijken naar dat weekend. Misschien kunnen zij later de fakkel overnemen”, denken de twee nieuwe bestuursleden. Nu staan ze voor de vuurdoop van hun eerste echte hondenzwemming als bestuurslid. En of ze het zien zitten? “Uiteraard. We maken deel uit van een goed team. Het belangrijkste is dat het zondag droog blijft en de rest komt van zelf”, sluiten ze af. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier