Nieuw zwembad en stadszaal gaan open in 2023: “Dringend nood aan moderne accommodatie”

Schepen Sonny Ghesquière bij het verouderde zwembad Ter Leie dat al dateert van 1980. Er komt een nieuwbouw op hetzelfde stadsdomein Oosthove. © LVW
Redactie KW

Als alles volgens plan verloopt, dan hoopt de stad Wervik in de loop van 2023 op het stadsdomein Oosthove het nieuwe zwembad en de nieuwe stadszaal te mogen openen. Dat maakte schepen van Patrimonium Sonny Ghesquière (SP.A) bekend.

“Er is een stuurgroep samengesteld om enkele zwembaden in de regio te bezoeken”, zegt de schepen. “De stuurgroep bestaat uit een aantal ambtenaren, de algemeen directeur, de financieel directeur en ikzelf. We zijn naar het nieuw zwembad in Wevelgem en De Amfoor in Moorslede geweest. Wevelgem sluit het meest aan bij onze verwachtingen. Daarnaast hebben we ook info uit Roeselare en Kortrijk over hun zwembad. Nadat we een aantal zaken hebben afgetoetst, zullen we terugkoppelen bij een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van de verschillende adviesraden en ook de zwemclub en duikersclub. We gaan dus zeker voor overleg met iedereen.”

De milieuvergunning voor het huidige zwembad loopt af in 2021 maar kan maximum drie jaar worden verlengd indien wordt aangetoond dat er een dossier voor een nieuw zwembad lopende is. “De aanvraag voor een verlenging is ingediend en wordt normaliter eerstdaags bekomen”, aldus Sonny Ghesquière.

Leasing

De bouwvorm ligt nog niet vast. De mogelijkheden worden onderzocht. “Onze financieel directeur is daarmee bezig”, zegt de schepen.

“Het wordt een Publieke Private Samenwerking (PPS) ofwel leasing, zoals met de bouw van het Viroviosstadion. We onderzoeken nu hoe we zullen werken. Er zal hoogstwaarschijnlijk gewerkt worden met een soort PPS-vorm Dit moet de komende weken nog verder worden uitgeklaard.”

Het zwembad van Wevelgem sluit het meest aan bij onze visie – Sonny Ghesquière, schepen van Patrimonium

“Het is de bedoeling om volgend jaar de werken te kunnen starten. We rekenen op ongeveer 2,5 jaar bouwen. In Wevelgem lukt dit met het nieuwe zwembad, dus is het zeker haalbaar in Wervik. We proberen alles zo vlug als mogelijk te beslissen, zodat de bouw kan starten. Er is namelijk dringend nood aan moderne en energiezuinige accommodatie.”

Eén gebouw

“Als het kan, dan willen het zwembad en stadszaal in dezelfde periode in gebruik nemen. Het gaat om één gebouw. Een ontwerper is er nog niet.”

Tijdens de bouwwerken blijven de stadszaal en het zwembad Ter Leie open. Zwembad Ter Leie dateert van 1980, de stadszaal Oosthove van 1968. Wervik investeert voor de nieuwbouw 11,5 miljoen euro.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier