Nieuw afhaalinitiatief van De Fruithalle: wekelijkse groentecolli

Sanne Vantomme stelt elke vrijdag in zijn winkel een groentencolli voor met daarbij een recept om het zelf te bereiden. © LVW
Redactie KW

De Fruithalle langs de Menensesteenweg in Wervik lanceert een gloednieuw initiatief. Iedere week wordt een groentecolli aangeboden, met daarbij het recept om het zelf te bereiden. “Er staat ook bij vermeld met wat je het kan serveren”, zegt Sanne Vantomme. “Dan kan je de overige benodigdheden aankopen bij een andere lokale handelaar.”

De klanten krijgen dus tips hoe ze bijvoorbeeld een hutsepot, ratatouille of rode kool moeten maken. Naast de fruit- en groentewinkel op de wijk Laag-Vlaanderen gaat Sanne Vantomme in de regio ook de baan op als ambulante handelaar. “We moeten tijdens de coronacrisis creatief zijn”, vertelt hij over het idee met de wekelijkse groentecolli. “Veel groenten worden door jonge mensen ook niet klaargemaakt, omdat ze gewoonweg niet weten hoe het moet. Rode kool groeit niet in een bokaal.”

Zijn echtgenote Katrien Forrez is van opleiding regentes huishoudkunde en geeft al twintig jaar kooklessen in het volwassenonderwijs. “Elke week kiest ze een nieuw recept en dat is dan vanaf vrijdag verkrijgbaar”, vertelt Sanne. “De mensen hebben nu tijdens het weekend meer tijd om te koken. De horeca is gesloten en gaan wandelen is het enige wat ze kunnen doen. Het sociaal leven ligt nu stil.”

IKEA-hutsepot

Dat er geen groentecolli werd aangeboden tijdens de eerste lockdown, heeft zijn reden. “In maart, april en mei werd ik overrompeld door bestellingen om thuis te leveren”, zegt Sanne, die ook gemeenteraadslid is voor N-VA. “Nu is het anders. Tijdens de week is het redelijk normaal, maar het is duidelijk drukker in het weekend.”

De ambulante fruit- en groentehandelaar ervaart bij de klanten ook een andere gedragspatroon. “In de eerste lockdown waren er mensen die niet durfden aan te schuiven aan de supermarkt”, vertelt hij. “Dat is nu genormaliseerd. Ik ervaar op mijn ronde dat de mensen minder bang zijn van het virus en soepeler omgaan met de regels.”

Eigenlijk is het concept met de groentecolli begonnen toen Sanne als grap op Facebook postte over een nieuwe toevoeging aan het gamma: een IKEA-hutsepot met gebruiksaanwijzing en plan inbegrepen. “Tot onze eigen verbazing kwam daar veel reactie op. Mijn vrouw bedacht toen het concept van de groentecolli.”

Koop lokaal

Katrien en Sanne nemen het ook op voor hun collega-zelfstandigen door op te roepen om de overige benodigdheden bij een andere lokale handelaar te kopen. “Ik vind het belangrijk dat we de mensen blijven motiveren om lokaal te kopen”, benadrukt Sanne. “Ratatouille kan bijvoorbeeld worden klaargemaakt met kip, een gehaktbroodje of een varkensfilet. We geven met de recepten deze suggesties mee en steunen hiermee de slagers. In de winkel zullen er altijd een aantal pakketten klaar staan, zodat de mensen niet lang hoeven te wachten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier