“Niet altijd leuk om lang van huis weg te zijn”

Baptiste Planckaert met zijn vriendin Anke Vanoutrive en hun twee kindjes Arviel en Collin. © GBA
Redactie KW

Profrenner Baptiste Planckaert reed een uitstekend wielerseizoen en boekte verschillende overwinningen. De uitschieter was wellicht de eindzege in de Europe Tour. Hij kreeg dan ook een mooie kans in zijn carrière met een contract bij WorldTourploeg Katusha-Alpecin.

“Ik dacht eerst dat het een grap was, maar uiteindelijk bleek het toch waar: ik kon starten bij Katusha-Alpecin”, opent Baptiste Planckaert. “Dat is een ambitieuze ploeg, waar ik de kans zal krijgen om mee te doen in de grote klassiekers en rondes. Het is een ideaal moment om nu Krak van Spiere-Helkijn te worden. Dat levert me wellicht enkele supporters meer op. Ik ga in ieder geval mijn best doen bij mijn nieuwe ploeg, Krakwaardig zijn, hé.”

Vroeg gestart

Baptiste komt uit een wielrennersfamilie. “Zowel langs moeders als vaders kant”, reageert hij. “Opa, papa, broer, allen hebben ze gekoerst. Op 13-jarige leeftijd ben ik ermee gestart als aspirant. Daarna ben ik doorgegroeid als nieuweling, junior en belofte om zo in 2010 beroepsrenner te worden bij Landbouwkrediet.”

Veel trainen, aangepaste voeding en goed rusten zijn van groot belang

Hij reed ook nog voor de ploegen Roubaix-Lille Métropole en Wallonie-Bruxelles om nu dus te koersen voor Katusha-Alpecin. “Het vraagt enorm veel inzet om zo ver te geraken. Mijn hele leven staat in het teken van het wielrennen. Ik probeer er het maximum uit te halen in de jaren die me nog resten als wielrenner. Ik train dagelijks lange en korte afstanden. Ik let ook op mijn voeding: veel groenten, fruit en salades, weinig vlees en veel havermoutpap. Dat alles om mijn gewicht onder controle te houden. Ook vroeg gaan slapen hoort daarbij. Veel trainen, goed rusten en aangepaste voeding zijn van groot belang voor een wielrenner.”

Frietjes of pizza

Vriendin Anke Vanoutrive komt ook uit een wielrennersfamilie en heeft er geen moeite mee om haar leven aan te passen aan dat van haar vriend. “Ik weet wat belangrijk is voor hem en help hem daar zoveel mogelijk bij”, zegt ze. “De kids en ik zijn trouwe supporters. Als de verplaatsing minder dan drie uur duurt, zijn we er zeker bij tijdens zijn wedstrijden. De kindjes zijn dat al gewoon.”

Met zijn nieuw contract bij Katusha-Alpecin is Baptiste nu ook langer weg van huis wanneer hij naar het buitenland moet, maar hij is wel regelmatig meerdere weken bij zijn gezinnetje. “Het is niet altijd leuk om lang van huis weg te zijn, maar dat moet nu eenmaal en het is tenslotte slechts voor enkele jaren. Ik weet ook dat mijn gezinnetje het er wel van neemt als ik er niet ben. (lacht) Dan worden er wel eens frietjes, pizza of andere snacks gegeten”, besluit Baptiste Planckaert.

Vragenrondje

Je woont sinds 2013 in Spiere-Helkijn. Kan je het hier gewoon worden?

“Voor mij en mijn gezin vormt dat geen probleem. Het is een kleine, aangename gemeente. Ik mag ook wel zeggen dat ik bij iedere overwinning een kleine attentie ontvang van de gemeente en dat apprecieer ik enorm.”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Na mijn heel goed seizoen hoop ik dat ik het opnieuw kan waarmaken bij mijn nieuwe ploeg Katusha-Alpecin”, aldus Baptiste Planckaert. “Het wordt wel een aanpassing, want ik ben de enige Belg in de ploeg. We zitten met veel nationaliteiten en dus verschillende talen, maar in de sport lukt dat allemaal wel. Ik hoop in ieder geval goed te presteren in de klassiekers in België, want ik wil mijn supporters en mijn gezinnetje niet teleurstellen.”

Je hebt twee zoontjes Arviel (3,5) en Collin (1,5). Zit er misschien een wielrenner in spe bij?

“Ze zijn nog klein en dat alles is nog veraf, maar ik zou ze zeker niet tegenhouden. Wel zou ik hen duidelijk maken dat er veel opofferingen bij komen kijken wanneer je beroepssporter wil worden.”

Wat vind je van je Krakoverwinning?

“Ik vond het tof om genomineerd te worden en nog leuker om Krak te worden. Helaas zal ik niet bij de huldiging van de Kraks aanwezig zijn, want ik vertrek met de ploeg voor een vijftal weken naar Australië. Mijn vriendin zal het echter ook een eer vinden om me daar te vervangen. Ik vond het in ieder geval een fijne ervaring en dank iedereen die voor me gestemd heeft.”

BIO

Privé

Baptiste (28) werd geboren in Kortrijk, getogen in Zwevegem en woont sinds 2013 in Spiere-Helkijn. Hij is al tien jaar samen met zijn vriendin Anke Vanoutrive. Samen hebben ze twee kindjes Arviel (3,5) en Collin (1,5).

Opleiding en loopbaan

Baptiste volgde de opleiding technische bouw aan het VTI in Kortrijk. Hij is nu profwielrenner bij de ploeg Katusha-Alpecin.

Vrije tijd

Als profwielrenner is Baptiste vaak weg van huis, dus is er weinig vrije tijd over. Als die er is, gaat die naar qualitytime met zijn gezin.

(GB)