Nancy fleurt Facebook op met prachtige kiekjes van Brugge

© Davy Coghe
Redactie KW

“Ben sprakeloos van bewondering.” De reacties op de laatste post van Nancy Huys (51) in de Facebookgroep ‘Je bent van Brugge als…’ liegen er niet om. De Loppemse amateurfotografe trakteert de pagina met prachtige idyllische kiekjes van Brugge, die je doen wegdromen. “In een lege stad op zondagochtend met mijn fototoestel in de hand kuieren, zo kom ik tot rust”, vertelt ze.

De hobby van Nancy Huys (51) uit Loppem begon jaren geleden eerder toevallig. “Ik had nog geen echte band met fotografie. Maar op een dag kocht mijn echtgenoot een nieuw fototoestel en ik vond het zonde om altijd maar foto’s te nemen op de automatische stand. Ik ben toen een cursus fotografie gaan volgen om me te verdiepen in de vele mogelijkheden”, vertelt Nancy, die langzaam maar zeker haar hart verloor aan fotografie. “Maar na anderhalf jaar ben ik moeten stoppen met de cursus. Ik had er geen tijd meer voor. Ik werkte in die tijd als bediende in een kantoor, jaren aan een stuk, maar wou een carrièreswitch ondergaan. Ik zit nu 2,5 jaar in mijn opleiding tot verpleegkundige. Het zijn dus de laatste maanden. Het is een zware opleiding, dus vind ik voorlopig geen tijd voor andere cursussen. Ik neem nu wat minder foto’s dan voordien, maar van zodra ik als verpleegster afgestudeerd ben, pik ik de fotografiecursus wel weer op”, verzekert ze.

Tot rust

Drukke opleidingen of niet, het weerhoudt de Loppemse niet om haar hobby ondertussen voort te beoefenen op vrije momenten. “Op zondagochtend om half negen door Brugge kuieren met mijn toestel, is zalig. Dan kom ik echt tot rust. Mijn lievelingsplekje is de Groenerei en eigenlijk de vele brugjes aan de Coupure in het algemeen. Ik hou van reflecties in het water. Brugge is dan ook een hele dankbare stad om te fotograferen. Ik neem trouwens ook foto’s in andere steden, zoals Damme, maar Brugge is het topje van de ijsberg”, vindt Nancy, die haar wonderbaarlijke kiekjes niet voor zichzelf houdt. Ze post de mooiste beelden al jaren in Facebookgroepen zoals ‘Je bent van Brugge als’. De vele reacties en duimen omhoog van bewondering onder elke foto zijn niet bij te houden.

Op zondagmorgen door Brugge kuieren met mijn toestel is echt zalig Nancy Huys

De Bonifaciusbrug.
De Bonifaciusbrug.© Nancy Huys

Op een laatste winterfoto die Nancy begin deze week postte, een met sneeuw betoverd Brugge, waren de reacties opnieuw niet min. “Ben sprakeloos van bewondering” tot “Wat een sfeerfoto”, zijn maar enkele van de mooie woorden van lof die leden van de groep met Nancy deelden. “Die waardering doet heel veel deugd, ja. Alle complimenten zijn fijn en mooi meegenomen. Ook het feit dat ik hierover geïnterviewd wordt, is heel speciaal. (lacht) Maar daar doe ik het niet voor. Ik hoef er ook nooit geld mee te verdienen. Voor mij is het en zal het altijd een hobby blijven. En ik blijf ook bij gebouwen en steden. Personen fotograferen brengt extra stress met zich mee, want iedereen heeft wel zijn idee over hoe hij het liefst op een foto staat. Een stad trek je zoals je wil. Die spreekt niet tegen of zegt niet welke pose het best is”, lacht Nancy.

Telkens iets nieuws

De Rozenhoedkaai.
De Rozenhoedkaai.© Nancy Huys

En of ze nog een ultieme droomplek heeft, ergens ter wereld, om op de gevoelige plaat vast te leggen? “Goh, nee, ik ben al heel gelukkig met Brugge. Het is mooi meegenomen dat ik hier zo dichtbij woon en ik ontdek er elke keer wel een nieuw plekje als ik door de vele straatjes slenter. Elk seizoen is ook anders en brengt van eenzelfde plek een heel ander beeld. En je eigen humeur speelt ook een rol in het resultaat. Laat me dus maar gewoon nog veel hier foto’s nemen, dit zal me niet snel vervelen.” (TR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier