Jana Vanhove (24) uit Lichtervelde lanceerde vrijdag een oproep op Facebook: wie heeft haar rugzak gevonden? "Iemand heeft die gestolen uit mijn auto. Die stond geparkeerd voor mijn deur in de Zandstraat. Als er iemand is die iets verdachts heeft gezien of weet waar mijn rugzak is, geef mij dan een seintje."

De diefstal van de rugzak was op zich geen ramp, maar de inhoud had wél een grote waarde voor de kinesiste: haar cursus voor de postgraduaatsopleiding manuele therapie. "Als ik die cursus niet terugvind, mag ik die 200 à 300 pagina's allemaal opnieuw afdrukken. Maar de vele notities die ik er al bij noteerde, ben ik natuurlijk wel kwijt", zuchtte ze. Jana riep de dief dan ook op de rugzak terug te bezorgen. "Aan de dief: je mag die rugzak gerust dumpen in mijn tuin, je bent er toch niks mee. Tenzij je mijn examens in januari en juni wil afleggen?"

De cursus van Jana is nog bruikbaar, mits een strijkbeurt. © gf

De oproep op onze website werd bijna 100 keer gedeeld. Met succes, want afgelopen weekend vond iemand Jana haar rugzak in het struikgewas op het sportplein van Lichtervelde. "Op dezelfde plaats vond ik mijn cursus", zegt Jana. "Alles is nog leesbaar. Al zal die cursus wel eens moeten gestreken worden, denk ik." (lacht)