Na gekapseisd bootje met 14 transmigranten: De Panne sluit strand ‘s nachts af voor wagens

© belga
Redactie KW

In De Panne zal het binnenkort niet meer mogelijk zijn om ‘s nachts met de wagen op het strand te rijden. Burgemeester Bram Degrieck neemt die maatregel, nadat dinsdag 14 transmigranten met een bootje probeerden de oversteek richting Groot-Brittannië te maken. “Dit is zeker geen paniekvoetbal. We willen simpelweg vermijden dat er ‘s nachts activiteiten zijn op het strand”, zegt de burgemeester.

Voor de duidelijkheid: op dit moment is het al bijna onmogelijk op vanaf de zeedijk of de pleinen met een wagen op het strand te rijden. “Maar er is een drietal plaatsen waar dat wél nog kan”, duidt Bram Degrieck. De zwakste schakel daarbij is het zeilwagencentrum. Op korte termijn zullen ook die plaatsen afgesloten worden. “In principe kan dat héél snel gaan door betonblokken te plaatsen. In dat geval kunnen de maatregelen binnen een paar dagen al ingevoerd worden. Aan het zeilwagencentrum lijkt eerder een elektronische slagboom of paaltje aangeraden. Daar zal het wellicht iets langer duren”, zegt de burgemeester.

“We mogen ervan uitgaan dat we enorm veel geluk hebben gehad” – burgemeester Bram Degrieck

De beslissing komt er enkele dagen nadat veertien transmigranten vanop het strand met een bootje waren vertrokken in de hoop de oversteek te maken. Eenmaal op zee liep het fout. “We mogen ervan uitgaan dat we enorm veel geluk hebben gehad. Al is het evident dat we in De Panne flink geschrokken zijn van het incident“, gaat Degrieck verder.

De burgervader is van mening dat er ook op andere niveaus maatregelen moeten genomen worden. “Ik heb alvast de suggestie gedaan aan de gouverneur om eens in kaart te brengen op welke plaatsen het aan onze kust mogelijk is om met een wagen of 4×4 tot op het strand te rijden.” Eenmaal de maatregelen van kracht zijn, zullen enkel de hulpdiensten nog toegang hebben tot het strand. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier