Na catcher en politicus… nu ook muzikant

Bernard Vandamme. © Davy Coghe
Redactie KW

Als jonkie bewogen de weelderige manen van Bernard Vandamme op heavy metal en zelfs de streetpunk van de skinheads, maar enkele decennia later doet de catcher dit liever op elektronische commerciële dansmuziek. Met ‘Once upon a Time’ heeft ‘Big B’ nu een 14 nummers tellende debuut-cd uit. “Wie weet treed ik straks wel op als gladiator, met danseressen en vuurspuwers.”

Ten huize Vandamme viel de appel niet ver van de muzikale boom. Vader Frank speelde thuis gitaar en uit nieuwsgierigheid nam Bernard die gewoonte wel eens over. “Op mijn elfde heb ik met het geld van mijn lentefeest mijn eerste elektrische gitaar aangeschaft”, zegt Bernard (47), die op zijn dertiende zijn eerste band oprichtte, die de naam Antidote meekreeg.

“We speelden heavy metal. Ons eerste optreden was in De Kelk, toen ook al een rocktempel. Daarna heb ik nog met andere bands aangetreden, onder meer de skinheadgroepThe Pride. In die periode brachten we diverse cd’s uit en traden we op in Nederland, Duitsland, Engeland, Oostenrijk en Italië.”

Vanuit de huiskamer

Op een bepaald moment werd Bernard, die in oktober nog deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen, voor voldongen feiten geplaatst: kiezen voor de catch of voor de muziek. “Ik ben altijd op mijn gitaar blijven tokkelen, tot ik in discotheek The Oh!begon te werken. Daar viel me op dat dj’s bijna uitsluitend muziek draaiden die individuen in hun huiskamer componeerden. Dit zette me ertoe aan hetzelfde te doen.”

Onder het pseudoniem Big B verscheen in het voorjaar van 2017 Aladdin, hardstyle from the world of 1001 Arabian nights. “Van bij dat eerste nummer maakte ik er een punt van dat je elke track ook op gitaar of piano kon spelen. Daarom omschrijf ik mijn muziek niet als hardstyle, want de voorbije twee jaar is mijn muziek minder hard geworden. Hierdoor valt mijn muziek een beetje tussen twee schuiven in: te zacht voor hardstyle en te heavy voor TOPradio, maar daar maal ik niet om.”

Op zijn eerste full-cd Once upon a Time prijken 14 nummers. “Als ik lyrics gebruik, zijn die doorgaans duister van aard. Zo sluit ik het album af met Life, over de reis die ieder van ons maakt, van de wieg tot de doodskist. In Forever spreekt een overleden man vanuit het hiernamaals zijn moordenaar aan: Door jou is mijn vrouw weduwe, mijn kinderen halve wezen en mijn naam nog enkel een opschrift op een graf. Op een hoesje van een single lig ik in het mortuarium, op een ander sta ik als zombie. Misschien sluimert mijn metalverleden nog op de achtergrond, want van nature sta ik positief in het leven.”

Gladiator

Big B kiest voor harde dansmuziek, maar hij toverde ook een fluit, harp en piano uit zijn keyboard. Voorlopig koestert hij geen plannen om zijn muziek live te brengen. “Maar wie weet treed ik wel op met danseressen en vuurspuwers, met mezelf als gladiator”, lacht hij.

Ondertussen smeedt hij nieuwe plannen om wedstrijden te catchen in Nederland, Frankrijk en mogelijk een derde tournee door Pakistan. “Het plezier is aan het wegebben en de blessures zijn ondertussen niet te tellen”, bekent Bernard. “Maar opgeven staat echter niet in mijn woordenboek, bij mijn wrestling noch bij mijn muziek.” (Stefaan Van Volcem)


De cd ‘Once upon a Time’ kost 15 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier