Na bijna 40 jaar stopt Filip Meulemeester met zijn optiekzaak

Filip Meulemeester stopt eind september met zijn optiekzaak. © foto JS
Johan Sabbe

Op 2 oktober wordt hij 65 jaar en dus vindt hij het welletjes geweest. Na bijna veertig jaar – 39 om precies te zijn – sluit Filip Meulemeester op zaterdag 28 september zijn optiekzaak in de Oostendestraat in Torhout. Tot dan houdt hij nog uitverkoop met fikse kortingen. “Al die jaren heb ik mijn beroep met volle goesting uitgeoefend. Ik zal de klanten heel hard missen. Ik beschouwde mijn werk als dienstverlening.”

Filip heeft drie zonen, Jan Dante (34), Sebastiaan (33) en Francis (31), en zes kleinkinderen. Wijlen zijn ouders – en daarna wijlen zijn broer Chris en diens vrouw – hebben jarenlang een bekende slagerij gerund in het centrumdeel van de Oostendestraat.

“In het kleine pand ernaast, het huis met nummer 46, ben ik in oktober 1980 met mijn optiekzaak gestart”, vertelt Filip. “Later is daar nog de delicatessenzaak ‘t Bretoentje geweest. Pas in 1988 ben ik naar mijn huidige winkel met woonst in de Oostendestraat 85 verhuisd. Voorheen had daar de verf- en behangzaak van Charles Vanmassenhove bestaan.”

Intussen heeft Filip het gebouw verkocht en woont hij sinds eind juni in Brugge. Op de plaats waar zijn optiekzaak nu nog een paar weken open blijft, zullen er appartementen verrijzen. Vastgoedmakelaar Lambrecht uit Varsenare heeft ook het naastliggende huis van het echtpaar Verbeke gekocht – plus de tuin – en laat er binnenkort de sloophamer aanrukken.

Microscopen verkocht

“Ik heb in Brussel gestudeerd aan het IORT”, duikt Filip in de tijd. “Het Institut d’Optique Raymond Tibaut. Ik leerde er de stiel, liep stage in Tielt en werkte zelfs een tijdje in Dendermonde. Tot ik in het najaar van 1980 mijn eigen optiekzaak kon openen.”

“Destijds was de brillenmode nog totaal niet wat ze nu is. De keuze aan monturen was nogal beperkt (lacht). Ik verkocht in die jaren ook barometers, thermometers, hygrometers en zelfs microscopen. Ik heb ook hoorapparaten in mijn assortiment gehad.”

De opening van de zaak in oktober 1980, toen nog in de Oostendestraat 46: v.l.n.r. Gerard Naeyaert, Johan Windels, Aimé Becelaere, Filip Meulemeester, Arlette Nerinckx, Rudi Vanneste en Thierry Van Paemel.
De opening van de zaak in oktober 1980, toen nog in de Oostendestraat 46: v.l.n.r. Gerard Naeyaert, Johan Windels, Aimé Becelaere, Filip Meulemeester, Arlette Nerinckx, Rudi Vanneste en Thierry Van Paemel.© repro JS

“Nu spitste ik me enkel nog op de brillen toe. Vanaf het moment dat de grote couturiers zich op de brillensector gestort hebben, zijn de prijzen fiks de hoogte ingeschoten. Mijn doel was vooral de mensen van dienst te zijn. Hen een bril afleveren die hen stond en die hen uiteraard beter liet zien. De komst van de optiekketens heeft helaas de platte commercie aangezwengeld. Alleen al in Torhout zijn er acht verkooppunten waar je je een bril kunt aanschaffen. De huidige mode? Modellen uit de jaren zestig. We zijn al een tijdje de retrotoer aan het opgaan.”

Interims bij opticiens

“Ik wil al mijn klanten oprecht bedanken. Ik heb geprobeerd om hen te plezieren. Hen advies te geven bij de keuze van hun bril en hen uit de nood te helpen als ze in de rats zaten door bijvoorbeeld een gebroken glas of montuur.”

“Nu ik in Brugge woon en straks mijn zaak stop, zal ik meer fietsen en wandelen. Ik wil ook kookcursussen volgen, een interesse van me. En om mijn stiel onder de knie te blijven houden, wil ik met plezier interims doen bij collega-opticiens. Het wordt straks nog een beetje zoeken om mijn vele vrije tijd zinvol in te vullen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier