Museumpersoneel redt leven van Brugse ereschepen Jean-Marie Bogaert

© BENNY PROOT
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs museumpersoneel heeft met snelle en adequate hulpverlening het leven gered van ereschepen Jean-Marie Bogaert. Die kampte met een hartstilstand in het Gruuthusemuseum.

Dat nieuws kwam aan het licht tijdens de Brugse gemeenteraad, toen oppositieraadslid Dirk Barbier (N-VA) een vraag wou stellen over de 9,1 miljoen euro werkingsbijdrage die Brugge betaalt aan de Hulpverleningszone 1 van de brandweer. Uit een recente studie bleek dat Brugge nood heeft aan een nieuwe brandweerkazerne, op een betere locatie dan de huidige op het einde van de Pathoekeweg in de achterhaven.

Het dossier roept vragen over de snelle en adequate hulpverlening in Brugge. Dirk Barbier vraagt zich af of er voldoende automatische externe defibrillatoren (AED-toestellen of hartstarters) aanwezig zijn in Brugge: “Zijn alle AED-plaatsen door de stadsdiensten voldoende gekend en is er voldoende kennis van reanimatietechniek?”

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is het Brugs museumpersoneel in elk geval goed opgeleid om EHBO te geven aan mensen in nood. Dat illustreert de burgemeester met de volgende feiten: “Het museumpersoneel kon ereschepen Jean-Marie Bogaert onlangs gepaste hulp geven en reanimeren, toen hij in het Gruuthusemusuem een hartstilstand kreeg.”

“Zonder de snelle interventie van ons personeel was Jean-Marie Bogaert er niet meer. Nu revalideert hij goed in het ziekenhuis. Zijn leven is gered!”, aldus de Brugse burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier