Muscles & Bones uit Tielt: “Niet vastpinnen op één genre, het moet goed voelen”

© Wouter Meeus
Redactie KW

Garagerock met een tintje blues en metal, dat is de muziek die de band Muscles & Bones brengt. Het duo schrijft zelf alle muziek. “We forceren daarin niets. Wat moet komen, zal wel komen.”

Muscles & Bones, ofwel spieren en botten, is een band die in 2013 het levenslicht zag. “Ons verhaal is eerder lang met veel zwarte gaten”, vertelt het duo Jonas Van Compernolle en Hans Sarazyn. “We waren eigenlijk eerst van plan om samen te komen met het idee om enkel wat te jammen voor de fun. Maar na verloop van tijd hebben we onze focus toch gelegd op muziek maken als band. We gaan altijd uit van het idee dat we een goede feel moeten hebben bij een song. Als die er is, dan kan het een nummer van ons worden. Dat betekent ook dat het moeilijk is om één bepaald genre op onze groep te plakken. We willen ook zelf niet bij één genre blijven, maar ruimer gaan dan dat.”

Garagerock

Hans en Jonas kennen elkaar al lange tijd. “We maken en schrijven eigenlijk al samen muziek van toen we nog maar 14 jaar oud waren. Vroeger hadden we zelfs nog een andere band: Frustration. Toen traden we op met een extra zanger-gitarist. Een ander groot verschil tussen de twee bands is het drumstel. Bij Frustration gebruiken we een elektronisch drumstel, maar sinds Muscles & Bones gaan we uitsluitend nog voor een akoestisch drumstel.”

Je merkt in onze drums invloed uit de metal en op de gitaar komen er al eens bluesnoten voorbij

Als je de muziek van Muscles & Bones dan toch wil beschrijven, dan kom je uit bij garagerock. “Maar dan wel vuile garagerock“, geven de bandleden mee. “Met ook nog invloeden van andere stijlen. Zo merk je in onze drums invloed uit de metal en op de gitaar komen er al eens bluesnoten voorbij. We gebruiken graag dingen die anderen misschien minder gebruiken of die nog niet zo heel veel voorkomen.”

Afwisseling

Om het allemaal fris te houden, heeft het duo eigen trucjes. “We veranderen regelmatig van gitaarversterker of gitaar, zodat het weer een beetje anders wordt. Daarnaast gebruiken we verschillende effecten op de zang. Het gebeurt ook dat we kiezen voor minder voor de hand liggende microfoons, om zo weer een andere klank te creëren. Zelfs bij de drums wijzigen we vaak de cymbalen of gebruiken we een octoban of attack timbaal, wat andere soorten trommels zijn. We hebben trouwens ook geen formule of plan om een nieuw nummer te maken. Het is eens zo en eens anders. Soms kan een gitaarriff ons al een idee geven, maar soms is dat een gitaareffect of krijgen we een inval door een bepaalde drumbeat.”

Onze bandnaam is op basis van onze fysieke kenmerken gekozen

Het duo schreef intussen wel al een paar nummers bij elkaar. “Onze persoonlijke favoriet is ongetwijfeld Into unreality. We vinden alle optredens leuk om te doen. De grote optredens hebben het voordeel dat geluid en installatie meestal helemaal op punt staan. De kleine optredens zijn dan weer vaker een stuk beter qua sfeer.”

Eerst ruwe demo

De band repeteert om de twee weken. “We schrijven dan niet altijd nieuwe nummers. Soms komt een song snel en zit die ook heel vlot in elkaar, soms schrijven we maandenlang geen enkel nummer, omdat we niet goed weten wat we van een bepaalde song willen maken. We forceren dan ook niets. Wat moet komen, zal wel komen. Als een nummer vorm heeft gekregen, dan laten we het wat bezinken. We nemen er een ruwe demo van op en beluisteren die om te horen waar we eventueel nog wat kunnen bijschaven. We merken dan ook of het nummer wel de juiste feel heeft en of die voldoende tot uiting komt. Dat hoor je echt beter op een demo, door te luisteren, dan tijdens het spelen van een song.”

Ten slotte dan nog de inspiratie voor de bandnaam Muscles & Bones. “Dat is op basis van onze fysieke kenmerken gekozen”, lacht het duo.

– De band werd opgericht in 2013. Muscles & Bones bestaat uit het duo Jonas Van Compernolle (31) uit Oostrozebeke, die instaat voor de zang en het gitaarspel, en Hans Sarazyn (34) uit Tielt aan de drums.

– Hun meest memorabele optreden beleefden ze bijna twee jaar geleden, toen ze in de zomer van 2017 mochten optreden op het parkfestival Green on Red.

– Een grote droom als band hebben ze niet meteen. “Ons motto? Just keep on rolling, see what the future brings.” Ze laten het dus op zich afkomen en zien wel wat de toekomst voor hen in petto heeft.

– Het duo boeken kost je 120 euro. Meer info: facebook.com/musclesandbones.

(Lien Depauw)