Mu.ZEE investeert 1,2 miljoen euro in Permekemuseum

Ilse Vandenbroucke, Colette Castermans en Elise Vanhoecke, Kristof Janssens met kindjes Olivia en Marie in de boekentuin van het Permekemuseum. © Davy Coghe
Redactie KW

Anderhalf jaar geleden wilde Kristof Janssens als kersverse voorzitter van Mu.ZEE het Permekemuseum dichter bij de Jabbekenaar te brengen en die ambitie krijgt nu stilaan vorm. Mu.ZEE investeert 1,2 miljoen euro voor de renovatie van het Permekemusem. “Straks is ook de collectie van het Permekemuseum online compleet raadpleegbaar”, zegt voorzitter Kristof Janssens.

Het voorbije jaar heeft het team van Mu.ZEE gestaag getimmerd aan de uitbouw van een plan om het Permekemuseum opnieuw op de kaart te zetten. Daarin wordt verder gebouwd op de bestaande en goed draaiende initiatieven, zoals de Jazzyfridays en Studio Permeke, maar ook nieuwe ondernemingen. “Het Permekemuseum wordt een breed cultureel ontmoetingscentrum waarbij het brede publiek op een laagdrempelige manier in contact wordt gebracht met kunst en cultuur”, stelt Kristof Janssens.

“Op muzikaal vlak heeft de jazzliefhebber, dankzij het initiatief van Colette Castermans, nu helemaal de weg naar Jabbeke gevonden. De Jazzyfridays die dit jaar toe zijn aan hun derde editie, bezetten dit jaar met vier opeenvolgende uitverkochte avonden het Permekemuseum. Met Studio Permeke organiseerden we, onder deskundige begeleiding van Elise Vanhoecke, dit jaar al meer dan 30 creatieve workshops voor alle leeftijden, van kleuters tot volwassenen. In het najaar volgt het nieuwe concept, Permeke Prof. Wie inspiratie nodig heeft voor een knutselproject of moederdagcadeau; het komt er allemaal aan bod.”

Nieuwe websites

“We zijn ook volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe websites voor Mu.ZEE, waarvan de lancering eind dit jaar staat gepland. Daarbij zullen het museum in Oostende, Mu.ZEE, en het Permekemuseum over een aparte website beschikken. Dit zal net als de recent aangemaakte Facebookpagina de zichtbaarheid van het Permekemuseum ten goede komen. Door de websites kunnen we ook onze omvangrijke collectie digitaal ontsluiten. In zowel Mu.ZEE Oostende als het Permekemuseum krijgt de bezoeker immers slechts een fractie te zien van de collectie die we beheren.”

In de toekomst zal ook de fantastische tuin open zijn voor het publiek

In de loop van volgend jaar start de renovatie van het Permekemuseum. Samen met de voorbereidingswerken wordt deze begroot op 1,2 miljoen euro. Er wordt daarbij ingezet op een verbeterde acclimatisatie en een nieuw lichtplan. “Zo kunnen we de bestaande maar ook bijkomende werken in ideale omstandigheden presenteren”, motiveert Kristof Janssens. “Verder zal de elektrische installatie worden gemoderniseerd, zullen we waar mogelijk de buitenschil isoleren, zonnepanelen installeren en kijken we om de oorspronkelijke inkom in ere te herstellen. In het kader van de renovatie hebben we tevens opdracht gegeven om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het gebouw integraal toegankelijk te maken.”

Strandstoelen in de tuin

Tot slot wordt ook de conciërgewoning grondig opgefrist. “Er wordt onder andere gedacht aan een aantal flexplekken en een vergaderzaal zodat we kunnen voorzien in een soort permanentie van medewerkers ter plaatse. Zo wordt de voeling tussen het Permekemuseum en de medewerkers die nu vanop het ‘hoofdkantoor’ in Oostende werken meer aangehaald.”

“Verder willen we in de toekomst nog meer inzetten op het ter beschikking stellen van het beeldhouwersatelier voor culturele activiteiten en de fantastische tuin van het Permekemuseum openstellen voor het publiek. Als voorproefje zetten we tijdens de voorbije boekentuin een tiental strandstoelen ter beschikking van de bezoekers. Deze staan er nog tot het eind deze zomer. Zo kan de bezoeker of de toevallige passant genieten van de schoonheid en de rust waarvan ook Permeke genieten kon.

Tot slot hebben we ook aan de vele fietsers gedacht die langs het Permekemuseum passeren. Voor hen installeren we de komende maanden een oplaadpaal voor elektrische fietsen. We zijn overtuigd van de absolute meerwaarde van deze investeringen, die zowel het museum als de gemeente Jabbeke als ‘Permekegemeente’ een nieuw elan kunnen geven”, besluit Kristof. (Patrick Anthone)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier