Moorslede: “Familie is voor mij het belangrijkste dat er is”

De Krak Alain Winne, omringd door zijn familie: "Ik maak voldoende tijd voor mijn familie". © JAN STRAGIER
Redactie KW

Alain Winne werd dit jaar verkozen tot de krak van Moorslede. Alain zet zich al jaren in voor het verenigingsleven. Als bestuurslid van Doskom is de sporthal van Moorslede zijn tweede thuis, repetities van het Grimmertingekoor mist hij bijna niet.

In de volleybalwereld is Alain Winne een vertrouwd gezicht. Vijfentwintig jaar is de Moorsledenaar verbonden aan mannenvolleybalclub Doskom Moorslede. “Eigenlijk ben ik zelf niet zo sportief, maar ik ben wel iemand die alle sporten op de voet volg.” Begin de jaren negentig maakte Alain kennis met volleybal. Zoon Kristof sloot zich aan bij Doskom. Het bestuur van de vereniging merkte al snel dat Alain een geëngageerd persoon is en vroeg hem om tot het bestuur toe te treden. Tweeëntwintig jaar lang was Alain er secretaris, sinds 2014 neemt hij de taak van penningmeester op zich. “Als ik iets doe, probeer ik dat met hart en ziel te doen.”

In al die jaren miste Alain weinig wedstrijden van de eerste ploeg. Ook op de wedstrijden van de andere ploegen, probeert hij aanwezig te zijn. “Doskom is als het ware een kind voor mij. Mede dankzij mijn vrouw, die zelf ook een groot hart heeft voor de club, mocht ik in die vele jaren veel mooie momenten beleven.” Alain was er bij toen Doskom meermaals kampioen werd en ook op evenementen van de club, zoals de jaarlijkse kaas- en wijnavond, geniet hij telkens met volle teugen.

Keerzijde van medaille

Spijtig genoeg is er ook een keerzijde aan de medaille. Doordat Alain en zijn vrouw Ingrid hechte banden opbouwden met spelers, supporters en bestuursleden, werd het moeilijker om afscheid te nemen van mensen. “Verschillende spelers overleden. Ook het overlijden van gewezen voorzitter Piet Delrue was voor ons een enorme klap.” Ondanks die tegenslagen blijft Alain zich honderd procent inzetten voor Doskom. “Doskom kan niet enkel rekenen op mij, mensen zoals Danny Geleyn – die voor mij ook zeker een krak is – en anderen zorgen ervoor dat de club zo goed draait.”

Naast Doskom heeft Alain nog een andere hobby, die hij gepassioneerd uitoefent. Onze Krak is immers al meer dan dertig jaar lid van het Grimmertingekoor. Elke vrijdag smeert Alain zijn basstem voor de repetities. “Voor mij is het koor een echte uitlaatklep.” Alsof dat allemaal nog niet genoeg is maakt Alain ook nog deel uit van de sportraad en gaat hij samen met zijn vrouw mee als begeleider op reizen van Samana. “Tussen dit alles door probeer ik zeker voldoende tijd aan onze familie te schenken. Dankzij de verenigingen bouwde ik een ruime vriendenkring op, maar familie is toch het belangrijkste dat er is.”

Vragenrondje

Wat verkies je op tv: een sportwedstrijd of cultuurprogramma?

“Als lid van zowel een sport- als een cultuurvereniging moet ik oppassen dat ik niemand tegen de schenen schop, maar ik denk dat ik live naar de sport kijk en het cultuurprogramma opneem. Een sportwedstrijd moet je sowieso live zien.”

Ben je nog ontgoocheld als Doskom verliest?

“Na een verliesmatch ben ik soms het eerste ogenblik wel ontgoocheld, maar ik zet me daar heel vlug over. Ik ben ook een van de eersten die naar de spelers toegaat om hen een schouderklop te geven. Als ik zie dat ze honderd procent hun best hebben gedaan, ebt die ontgoocheling snel weg.”

Welke hobby zou je nog graag willen uitoefenen?

“Ik ben wel geïnteresseerd in het maken van een familiestamboom. Ik ben daar ooit eens aan begonnen, maar door tijdgebrek ligt dit nu stil. Mensen die me raad kunnen geven hoe ik best verder werk aan die stamboom mogen me zeker tips geven. Geschiedenis interesseert me en zeker die van onze familie.”

Zou je ooit bij een andere volleybalclub in het bestuur zetelen?

Doskom is de club van mijn hart en als de club bijvoorbeeld zou stoppen, zou ik me zeker niet spontaan aanbieden bij een andere volleybalclub. Ondertussen zijn de vier kleinkinderen ook gestart met volleybal. Ze spelen bij drie verschillende clubs. Misschien zou ik toch nog twijfelen als een van die clubs me zou vragen om een taak op te nemen. Ik kan moeilijk mensen afwimpelen.”

Hoelang wil je nog inzetten voor Doskom?

“Een tijdje geleden zei ik dat ik toen ik 65 was, het wat kalmer aan zou doen. In februari word ik 65. Ik zou het vanaf dan wat kalmer willen doen, maar zal me dat wel lukken? Zolang ik gezond blijf ik mij inzetten voor de verenigingen waar ik lid van ben.”

Bio

Privé

Alain Winne (64) woont samen met zijn vrouw Ingrid Burggraeve (62) in de Van Eycklaan. Zij hebben met Kristof (39) en Nele (35) twee kinderen. Ondertussen hebben Alain en Ingrid al vier kleinkinderen.

Loopbaan

Alain was als technieker actief bij RTT Belgam-Proximus. Hij werkte bij NCS, waar hij storingen bij de radio en de televisie opspoorde, en de transmissiedienst. Sinds vier jaar is hij met pensioen.

Vrije tijd

Onze Krak is een man van het verenigingsleven. Volleybalclub Doskom, het Grimmertingekoor en Samana vormen een belangrijk deel van zijn leven.

(Bert Feys)