Modern zeilwagencentrum moet clubs extra boost geven

RSYC-voorzitter Danny Saubain, met op de achtergrond het nieuwe gebouw en de tent waarin de club de voorbije zomers was ondergebracht. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Na vele jaren wachten, heeft het zeilwagencentrum in de Dynastielaan in De Panne weer volop de wind in de zeilen. De nieuwbouw is immers afgewerkt en die biedt de clubs veel meer mogelijkheden om bekender te raken bij het grote publiek. RSYC-voorzitter Danny Saubain is dan ook opgetogen en rekent op een pak nieuwe leden.

Het strand van De Panne en het zeilwagenrijden vormen al vele jaren een uitstekend huwelijk. “De Royal Sand Yacht Club is hier in 1924 opgericht. Ze kreeg een flinke boost dankzij wijlen Eric Engelbrecht, die in 2014 overleed”, weet huidig voorzitter Danny Saubain, die aan zijn zesde werkjaar in deze functie bezig is.

“Als scoutsleider had hij immers het idee opgevat om de kinderen te leren racen, wat ze toen nog met zelfgebouwde wagens deden. Daar vloeiden de eerste wedstrijdjes uit voort, tot we hier nu al vele jaren zelfs Europese en wereldkampioenschappen organiseren. Binnenkort vieren we dus de honderdste verjaardag van onze club, maar de geschiedenis gaat naar verluidt al terug tot in de vroege jaren 1900. De gebroeders Dumont zouden namelijk ook al fervente liefhebbers van de sport geweest zijn. Sommigen verdenken hen er zelfs van dat zij de bouwlijn bewust zo ver van de zee hebben afgehouden, zodat ze zich volop konden uitleven op het strand”, knipoogt Danny.

Breed strand

“In ieder geval zijn de omstandigheden hier ideaal, juist dankzij dat brede strand. Elk jaar ontvangen we hier heel wat internationale piloten en zij benijden telkens onze typische zandbanken en de zogeheten kleine zeetjes. Maar ook het centrum zelf viel altijd al in de smaak door zijn setting, afgeschermd door de duinen. Dit is echt het mekka van de zeilwagensport in België, want LAZEF, de Landelijke Zeilwagen Federatie, is hierin ondergebracht”, klinkt het.

“Verder heb je hier niet alleen RSYC, de club voor volwassenen, maar ook ZC De Krab, voor kinderen en jongeren. Ons voormalige gebouw werd echter te klein en was helemaal afgeleefd, waardoor een nieuwbouw zich al even opdrong. In juni 2018 ging het oude gebouw eindelijk tegen de grond en nadat we twee zomers in een tent overleefden, is die nieuwbouw nu afgewerkt. De jongste jaren verloren we wat leden, maar dankzij de nieuwe accommodatie verwacht ik zeker een forse stijging van het ledenaantal, dat nu op 400 ligt”, aldus de voorzitter.

Het zeilwagenrijden in De Panne is een uniek gegeven dat we zeker in stand wilden blijven houden – schepen Stéphane Buyens

Het gebouw is volledig onderkelderd en omvat nu, naast een moderne bar, ook voldoende ruimte voor stockage en sanitaire voorzieningen. Kostenplaatje: 1,3 miljoen euro, waarvan 250.000 euro gefinancierd wordt door de Vlaamse overheid, dankzij een subsidie van Toerisme Vlaanderen. “Het zeilwagenrijden in De Panne is een uniek gegeven dat we zeker in stand wilden blijven houden. We willen meer mensen aan het sporten zetten en hen daarbij ook laten kennismaken met nichesporten zoals deze”, motiveert schepen van Sport Stéphane Buyens (ACT!E) de investering.

“Deze strandzeilclubs zijn altijd al vrij toegankelijk geweest, maar dankzij het open karakter van het gebouw ligt de drempel nu lager en zal het centrum zeker aan bekendheid winnen. Dit is een troef die veel andere badsteden niet hebben en die wij dan ook zeker moeten uitspelen”, treedt partijgenoot Wim Janssens, schepen van Openbare Werken, hem bij. Beide heren hebben overigens zelf wat ervaring met het strandzeilen. “Het is een sport waarvoor je sterk afhankelijk bent van de natuur, want je kan ze alleen beoefenen bij veel wind en bij laagwater. Maar als die omstandigheden goed zitten, is het echt genieten van de snelheid, terwijl je zo laag bij het zand zit en je de waterspetters rond je oren ziet vliegen. Een echte aanrader!”, klinkt het.

Initiatielessen

Zowel individuele sporters als groepen kunnen initiatielessen volgen in het zeilwagencentrum. Andere zee- of strandsporten kan je hier niet uitproberen, maar scholen werken wel regelmatig samen met de nabijgelegen surfclub. Nadat je je brevet behaald hebt, kan je hier zeilwagens huren volgens je eigen klasse. Het lidgeld bedraagt 100 euro per jaar.

Meer info op www.rsyc.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier