Missiekruis Dries in Wielsbeke is in ere hersteld

Een tevreden burgemeester Jan Stevens bij het gerestaureerde kruisbeeld. © NVR
Redactie KW

Het missiekruis op het kruispunt Heirweg-Waterstraat is in volle glorie hersteld. Enkele maanden geleden was het stuk, maar nu is het terug. “Net op tijd voor de traditionele wake op Goede Vrijdag, met dank aan enkele vrijwilligers”, zegt burgemeester Jan Stevens (CD&V).

Begin dit jaar merkte Geert Lapierre van de technische dienst van de gemeente dat het kruis schever en schever ging hangen. De technische dienst onderzocht het probleem. “Daaruit bleek dat de houten sokkel dat het kapelletje ondersteunt helemaal verrot was. Wij vroegen de technische dienst dit te vervangen, want het is onze taak het gemeentelijk patrimonium te onderhouden”, zegt de burgemeester. Volgens hem deden de gemeentearbeiders dat met de grootste zorg. “Maar het krijten corpus brak in duizend stukjes. We wilden de houten ondersteuning vervangen, maar het kruis kon blijkbaar het kleinste duwtje niet verdragen.”

Diaken Robert Lammertijn sprong bij. Samen met enkele vrijwilligers restaureerde hij het houten geraamte. “Zonder hem zou het kruis niet zo snel hersteld zijn. Hij heeft het opnieuw geschilderd en gevernist. In het parochieblad plaatste hij ook een zoekertje naar een nieuw christuscorpus”, vertelt Jan Stevens. De burgemeester wist dat er in de kelder van het rustoord nog een Christusbeeld lag. Dat lag er na de sluiting van het mortuarium dat bij het rustoord gevestigd was. Na de sluiting verhuisde het beeld naar de kelder. “Robert vond het een goede oplossing. We zijn blij dat dat kruisbeeld nu een nieuwe bestemming krijgt. En dan nog wel op honderd meter van de plaats waar het vroeger hing.”

De gemeente moest dus geen nieuwe investeringen doen. “Dankzij de vrijwilligers en het oude beeld van het rusthuis kostte het ons enkel wat werkuren van de gemeentearbeiders.”

Veel telefoontjes

Wielsbeke kreeg de laatste weken heel wat telefoontjes van buurtbewoners die om het kruisbeeld bekommerd zijn, voegt de burgemeester toe. “Blijkbaar is het kruisbeeld belangrijk voor de bewoners op De Dries. Pas als het weggehaald is, merk je dat. Traditioneel houden de buurtbewoners op Goede Vrijdag een wake aan het kruisbeeld. Om 15 uur komen een twintigtal buurtbewoners samen. Dit jaar zal het nieuwe beeld ingewijd worden. De eerste reacties van de omwonenden waren al positief. Het hoekje is in ere hersteld en het oude kruisbeeld van het rustoord heeft een nieuwe bestemming”, vat Jan Stevens tot slot samen.

Het missiekruis werd gebouwd in 1899 tijdens de derde missie van de broeders-redemptoristen van Wielsbeke. Zij wilden het geloofsleven en godsvrucht hernieuwen. In 1944 werd het vernieuwd. Het huidige beeld dateert van 1976. “Het kruis maakt deel uit van ons historisch en cultureel erfgoed en dat mag niet verdwijnen. Daarom kozen wij voor restauratie.”

In Wielsbeke vinden we meerdere kruisbeelden en kapelletjes langs de openbare weg terug. Die worden nog regelmatig bezocht, weet de burgemeester. “Dat is eigen aan onze cultuur. Dus ook in Wielsbeke is dat het geval. Enkele jaren geleden kwam het kapelletje op de Keihoek in Ooigem vanuit privébezit onder onze hoede terecht. Nu zien we dat dit voor sommige mensen nog een plaats van bezinning is. Dat merken we aan de giften voor de kaarsen in het offerblok. Veel mensen hebben behoefte aan bezinning.” (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier