Miley is 500ste baby die dit jaar geboren werd in AZ Delta Menen

Miley Vanzype is de 500ste baby die dit jaar geboren werd in de kraamkliniek van AZ Delta. © (Foto MPM)
Redactie KW

De materniteit van het AZ Delta in Menen verwelkomde op donderdag 5 december de 500ste baby in 2019. Het was 23 jaar geleden dat de Meense materniteit nog meer dan 500 bevallingen noteerde op 1 kalenderjaar.

Miley Vanzype (49 cm en 3,090 kg) is het dochtertje van Lennert Vanzype en Tatum Fowden die in Menen wonen. Uiteraard zijn de ouders enorm trots. “De geboorte was pas voorzien op 8 december maar mijn voorgevoel zei me dat ik eerder zou bevallen. Ik ben speciaal nog naar de kapper geweest. Het is een eer dat onze dochter de 500ste baby is die hier dit jaar geboren werd”, zegt mama Tatum. “Aangezien de papa op 1 december verjaart ware het leuk geweest als Miley ook op die datum ter wereld zou gekomen zijn maar 5 december is ook goed voor ons. We wilden liever geen sinterklaasbaby. Normaal zou ik in Kortrijk bevallen maar uiteindelijk koos ik toch voor de materniteit van Menen. Ik heb er geen spijt van want we worden hier extreem goed verzorgd. Als er ooit nog een broertje of een zusje bijkomt, dan keren we terug naar hier.”

Een deel van het personeel van de kraamafdeling AZ Delta Menen klonk op de 500ste baby.
Een deel van het personeel van de kraamafdeling AZ Delta Menen klonk op de 500ste baby.© MPM

Voor de materniteit van Menen is deze 500ste geboorte een opsteker. Het is van 1996 geleden dat het de kaap van de 500 geboortes haalde. “Het aantal geboortes is in België nochtans voor het zevende jaar op rij gedaald en wij gaan met onze kraamkliniek tegen die trend in”, zegt gynaecoloog Johan Vandenberghe. “In 2018 noteerden we 451 bevallingen wat onze sterke groei nog maar eens bevestigt. We zien een toename van zwangerschapsopvolgingen vanuit de omliggende regio’s en dat danken we aan de komst van een vierde gynaecologe en ook aan de inspanningen die we leveren om de koppels een persoonlijke begeleiding te geven met een huiselijke sfeer binnen onze ziekenhuisomgeving. Er is een zeer goeie samenwerking met de lokale zelfstandige vroedvrouwen met een overdracht van cruciale informatie voor een vlotte kraamperiode.Natuurlijke aspecten van een bevalling worden zoveel mogelijk ook toegepast bij een keizersnede met aandacht voor huid-huid-contact, kangoeroeën met de andere ouder en zo nodig inschakelen van extra hulp via Kind&Gezin voor de extra kwetsbaren onder ons zodat elke baby de meest optimale start krijgt”, aldus een opgetogen Vandenberghe.

(MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier