Middelkerkse bibliotheek BIB XL zet in op interactie en kinderen

Bibliothecaris Erwin Vermeiren en educatief medewerker Stephy Anseeuw. (foto LC)
Paul Bruneel

De Middelkerkse bibliotheek BIB XL is in enkele jaren veel meer geworden dan een boekentempel waar je boeken kunt ontlenen. Er vinden heel wat activiteiten plaats die gerelateerd zijn aan BIB XL, maar ook als doel hebben om mensen kennis te laten maken met de bib.

Er wordt heel veel ingezet op interactie en onder de noemer ‘Je kan niet vroeg genoeg beginnen’ zijn er ook initiatieven voor de kinderen, zelfs de allerkleinsten komen aan bod. Open +, het initiatief dat in februari werd opgestart, maar door de lockdown noodgedwongen moest worden stopgezet, is volgens bibliothecaris Erwin Vermeiren volop in beweging.

“Door kinderen vroeg in contact te brengen met boeken kunnen ze veel sneller beter lezen en beschikken ze ook over een portie fantasie”, weet educatief medewerker Stephie Anseeuw. “Wij beschikken over een heel gevarieerde kinderafdeling met een uitgebreid boekenaanbod, gaande van voel- en knisperboekjes tot sprookjes- en andere verhalen. Er is nu ook Boekstart, een initiatief waarmee we baby’s en kleuters in contact brengen met boeken. Ouders van baby’s en peuters kunnen in de bib een Boekstart-tas afhalen en op die manier komen ze al heel vroeg in contact met boekjes.”

Boekstart-dag

Op zaterdag 21 november wordt er trouwens een Boekstart-dag georganiseerd met voorleesmomenten en workshops. Ouders die baby’s of peuters hebben tussen 0 en 2 jaar krijgen hiervoor nog een uitnodiging toegestuurd. Er valt ook heel wat interactief te beleven in de bib. Zo is er op zaterdag 31 oktober tussen 19 en 23 uur een Halloween lasershoot tussen de boekenrekken. Er kan worden deelgenomen vanaf 13 jaar en er zijn drie spelmomenten, met telkens twaalf deelnemers voorzien. 3D doet ook zijn intrede in BIB XL en 6, 7 en 8 oktober zijn dagen waarop alles in het teken staat van 3D-printen.

Erwin Vermeiren: “Op dinsdagavond is er een lezing zond 3D-printen, op woensdagnamiddag is er een infonamiddag rond 3D-printen voor kinderen vanaf 10 jaar en op woensdag 8 oktober is Griet Vandenhouweele te gast vanuit Australië. Zij trekt de wereld rond als digital nomad. Ook in die week is er op 9 oktober om 20 uur het Groot Dictee.”

Verwendag

Traditiegetrouw is er ook een verwendag in de bibliotheek en deze vindt plaats op zaterdag 3 oktober. Erwin Vermeiren is ook bijzonder trots op de evolutie van Open + dat net voor de coronacrisis werd voorgesteld. “Dit loopt momenteel vlekkeloos en heel wat mensen hebben deze extra service al ontdekt. Met Open + bieden wij de gelegenheid om ook na de bemande uren een bezoek te brengen aan de bibliotheek. Dit zorgt voor grote veranderingen, maar vooral ook voor meer mogelijkheden voor de mensen die niet zijn op de momenten dat de bib geopend is. Wij krijgen heel veel positieve reacties en totnogtoe verloopt alles vlekkeloos. Uiteraard is hiervoor een reglement opgesteld en kun je niet zomaar binnen tijdens de onbemande uren”, zegt de bibliothecaris Erwin Vermeiren. Alle informatie omtrent de activiteiten en de mogelijkheden in BIB XL zijn terug te vinden op de website middelkerke.bibliotheek.be of te verkrijgen via bibliotheek@middelkerke.be. Bellen kan naar 059/ 31 99 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier