Michiel en Wencke volgen Stijn Verkinderen op als directie van de Wingense wijkscholen

Michiel De Jaeger is administratief directeur en Wencke Vanryckeghem kreeg de functie van pedagogisch directeur. (foto LDW)
Redactie KW

Directeur Stijn Verkinderen ging een nieuwe uitdaging aan in dienst van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. De scholen gingen naarstig op zoek naar een opvolger voor Stijn. Die vonden ze in Michiel De Jaeger en Wencke Vanryckeghem, geen onbekenden in de wijkscholen.

Het nieuws dat Stijn Verkinderen ‘zijn’ scholen achterliet om een nieuwe carrière te ambiëren, sloeg in als een bom. Toch laat hij het onderwijs niet helemaal achter zich. Hij trok mee naar Brussel, in dienst van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. Daar volgt hij de dossiers in de onderwijscommissie op.

Een school moet uiteraard blijven draaien, dus startte de zoektocht naar een waardige opvolger voor de directeur. Die opvolger werd gevonden in twee personen: Michiel De Jaeger (31) is administratief directeur en Wencke Vanryckeghem (41) kreeg de functie van pedagogisch directeur. Sinds vorige maandag zijn de twee aan de slag in hun nieuwe job.

Sprong gewaagd

“Pas op, dit is geen vlucht uit de klas”, start Michiel De Jaeger zijn verhaal. Hij was tot voor kort muziekleraar in de wijkscholen, in de Tieltse academie voor muziek en woord en in Handelsinstituut Regina Pacis in Tielt. “Ik heb altijd ontzettend graag lesgegeven, maar ik ben ook iemand die wel wat ambitie heeft in het leven. Uiteraard heb ik wel getwijfeld om mijn job als leraar op te geven, maar uiteindelijk ben ik gesprongen en ervoor gegaan.”

Ook Wencke Vanryckeghem is zeker geen onbekende op school. Ze staat al twintig jaar voor de klas, meestal in de derde graad. “Ik zag dit als een opportuniteit om in mijn eigen school een nieuwe functie op te nemen. Dat zou ik nooit op een wildvreemde plek hebben gedaan, het was in eerste instantie ook nooit mijn ambitie om voor een directiefunctie te gaan. Maar de kans kwam er en misschien was het wel tijd voor iets anders. Dus heb ook ik de sprong gewaagd.”

Gesplitste functie

“We hebben hier het voordeel dat we de teamleden al jarenlang kennen”, gaat Michiel verder. “We zitten momenteel ook nog veel samen met Stijn, voor de overdracht. Er komt echt ontzettend veel op ons af. Het is als een steile berg, die we beetje bij beetje moeten beklimmen.”

Ook de selectieprocedure ging heel snel, pas een maand geleden kwam de schriftelijke proef. “Eerst moest de puzzel gelegd worden voor de toekomst. Uiteindelijk werd de functie in twee gesplitst. Er waren 32 kandidaten voor beide functies samen, ook veel externen”, geeft Wencke mee. “Uiteraard speelde de kennis van de school tijdens de procedure in ons voordeel, maar je hebt natuurlijk ook de juiste capaciteiten nodig. We zijn heel sterk gescreend geweest.”

“Nu moet het natuurlijk wel wat sneller gaan, want de nood aan opvolging was heel sterk. De overdracht moeten we nu realiseren, want vanaf januari kan Stijn niet meer fysiek aanwezig zijn op school voor het overleg. Alles moet dus nu gebeuren.”

Nieuwe taken

Stijns functie is dan wel in twee gesplitst, beide kersverse directeurs krijgen er ook nieuwe taken bij. “Naast pedagogisch directeur word ik ook zorgcoördinator voor de school in Wildenburg”, legt Wencke uit. “Ik zal dus niet meer voor de klas staan, maar mijn opvolging is al verzekerd.”

“Voor mij komt daar een halftijdse beleidsondersteuning in de scholengemeenschap bij, met ook de regeling van het busvervoer”, vult Michiel aan. “In tegenstelling tot Wencke, die enkel directeur is in Wildenburg, zal ik in de drie wijkscholen actief zijn. Ook voor mij is de opvolger al aangeduid.”

“De grootste uitdaging nu wordt het verder ontdekken van het reilen en zeilen van de school”, geeft Wencke nog mee. “Zorgen dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen en dat er, mocht er toch een wiel afdraaien, een gepaste oplossing gevonden wordt. Ik kan gelukkig terugvallen op de expertise van de collega’s van de andere scholen.”

“Dat is anders voor mij”, lacht Michiel. “Maar dat maakt het wel extra spannend. Het grootste voordeel nu is dat we in nieuwe en goede scholen kunnen staan, waarbij we ons geen zorgen moeten maken over infrastructuur of digitalisering.”

Stijn opvolgen noemen beide directeurs “geen cadeau”. “Wat hij de afgelopen jaren allemaal gerealiseerd heeft, dat is ongelooflijk. Maar wij moeten geen kopie worden van hem, en onze functie op onze eigen manier realiseren”, sluit Michiel af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier