Mia opent pop-up met wielerkledij in Oostende

Mia Lingier tussen de koerstruitjes in haar tijdelijke winkel. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse Mia Lingier (58) reist al sinds 2005 van wielerwedstrijd naar wielerwedstrijd. Van de Tour de France naar de Vuelta naar de klassiekers… met wielertruitjes. Op de hoek van de Christinastraat en de Witte Nonnenstraat houdt ze opnieuw uitverkoop in een pop-upstore.

Ondertussen staat Mia al voor de zevende keer een maand lang in een pop-up store met wielerkledij. Tijdens het wielerseizoen reist ze van wedstrijd naar wedstrijd, zowel in binnen- als in buitenland en dat al sinds 2003. Daarvoor werkte Mia als verkoopster in een parfumerie en in een kledingzaak. Tot Patrick Lefevere, ploegleider van Quick-Step-Innergetic, zorgde voor een complete carrièreswitch. “Ik leerde Patrick kennen op een Halloweenfeestje. Ik had nooit gedacht dat die ontmoeting mijn leven volledig zou veranderen”, vertelt Mia. “We hielden contact en na een tweetal jaren vroeg hij mij om het standje van Quick-Step te bemannen tijdens de Ronde van België met de start in Oostende. Ik stemde toe en twee weken later vroeg Patrick mij om ook op de Tour de France-truitjes van Quick-Step te verkopen.”

Alle ploegen

Omdat verschillende standjes van alle ploegen tijdens de Tour de France niet meer toegelaten werden, kreeg Mia de kans om voor alle ploegen truitjes te verkopen. “Ik kende ondertussen al wat mensen in de wielerwereld en zo werd ik plots zelfstandige in wielerkledij”, lacht ze. Ik sta overal. Op de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, De Ronde van België, Tour de Yorkshire, Tour de France en zelfs de Vuelta. Eigenlijk alle klassiekers in Europa. En dat het hele wielerseizoen lang. Soms ben ik wel vier weken van huis weg. Ik heb veel aan Patrick te danken, alles eigenlijk.

Ik ben vooral een soort marktkramer, maar dan alleen tijdens wielerwedstrijden

De liefde voor de wielersport is zo stelselmatig gegroeid. “Maar toch kijk ik naar geen enkele wedstrijd”, lacht Mia. “Ik ben eigenlijk vooral een soort marktkramer, maar dan alleen tijdens wielerwedstrijden. Tot vorig jaar vergezelde mijn dochter me telkens. Dit jaar studeerde ze echter af waardoor ik deze zomer waarschijnlijk alleen zal zijn tijdens de verschillende klassiekers. Hoelang ik nog doorga? Toch nog zeker twee jaar. Ik zou het te hard missen. Alles hangt een beetje af van mijn gezondheid. Zo lang het gaat, zie ik mezelf niet snel iets anders doen.”

De Procyclingshop van Mia is nog tot 5 januari open van 14 uur tot 18 uur. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is de winkel al om 10 uur open. Tijdens de kerstvakantie is de winkel elke dag open vanaf 10 uur, behalve op zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier