Meulebeekse schepen Lieve Germonprez zonder bevoegdheden gezet

Schepen Lieve Germonprez © foto Luc
Redactie KW

Op het schepencollege van maandag 23 december 2019 werd Lieve Germonprez al haar bevoegdheden afgenomen. Als motivatie werd door de burgemeester aangehaald: “Ongepast gedrag tijdens de gemeenteraad.”

Lieve Germonprez: ” Een vijftal weken geleden had ik op het schepencollege gezegd dat ik (en ook VRIJ) niet akkoord kon gaan met een verhoging van de personenbelasting. De financiële toestand van Meulebeke op vlak van exploitatie is heel gezond. Een verhoging van de personenbelasting is dus echt niet nodig. Het afkeuren van de belastingsverhoging tijdens de gemeenteraad van woensdag 18 december had dus als gevolg dat het meerjarenplan dat voorlag niet besproken kon worden. Ik heb op een gezonde en kritische manier het standpunt van VRIJ verduidelijkt.”

“Ik blijf dus wel schepen maar zonder bevoegdheden. Ik vind de hele situatie erg spijtig. Met al mijn diensten (sociale dienst, wonen, kinderopvang, gezondheid) had ik een heel goed contact. Ze leveren uitstekend werk; denken we hierbij aan de startavond Huis van het Kind, Meulebeke pleegzorggemeente, de prijs die het Berenhuisje won, de tuttenboom, Bewegen op Verwijzing, … Ik blijf paraat staan voor alle medewerkers van mijn diensten. Ik heb ook aan de burgemeester gevraagd om in dialoog te gaan. Ik hoop op die manier tot een goede oplossing te komen.”

“Geen losstaand feit”

Burgemeester Dirk Verwilst: “Wat nu gebeurd is, is geen losstaand feit. Wat me vooral steekt is de heel beperkte aanwezigheid van Lieve op het college en op manifestaties waar burgemeester en schepenen aanwezig zijn. Tijdens het college van maandag laatstleden werd Lieve gevraagd om tegen vrijdag 27 december nog eens het voorliggende meerjarenplan met haar collega’s door te nemen… dat bleek onmogelijk. Ik vraag me af of er nog een wil aanwezig is om door te gaan. Toch moeten we alles op alles zetten om uit deze impasse te raken. De sociale en andere dienstverleningen moeten blijven doorgaan, om die reden zullen de bevoegdheden die Lieve had nu door haar collega-schepenen overgenomen worden. Indien we later toch nog tot een oplossing zouden komen, kan Lieve haar bevoegdheden weer opnemen.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier