Met Ereprijs Sylveer Maes dan tóch koers in Gistel

De organisatoren stippelden een parcours uit langs heel wat horecazaken. © TVA
Redactie KW

Het leek een kalme sportzomer te worden in de stad waar de wielercultuur nog volop leeft. Maar na een versoepeling van de maatregelen zien Sportclub Gistel en Cycling Team Houtland-Westkust hun kans schoon om toch een wedstrijd te organiseren op donderdag 23 juli. Het stadsbestuur biedt de organisatoren ondersteuning.

De coronacrisis haalde de sportkalender stevig overhoop. Ook in Gistel werd eerder dit voorjaar beslist verschillende wielerwedstrijden af te gelasten, waaronder de Johan Museeuw Classic. Een lege sportzomer leek in de maak. Tot de maatregelen werden versoepeld, de horeca opnieuw mocht openen en kleinschalige evenementen mogelijk werden.

Sportclub Gistel en Cycling Team Houtland-Westkust uit Leke, bekend van Moere Koerst, slaan nu voor het eerst de handen in elkaar voor een eenmalige en speciale editie van de Ereprijs Sylveer Maes. “Op die manier wordt een echt icoon in de Gistelse wielergeschiedenis alsnog geëerd”, knipogen de organisatoren. Maes won in 1936 en 1939 de Ronde van Frankrijk.

Twee wedstrijden

Aan de basis van de samenwerking ligt de vraag van de wielerbond Cycling Vlaanderen om deze zomer toch nog wedstrijden te houden. “Op donderdag 23 juli zullen er twee wedstrijden zijn. Om 17 uur zijn de nieuwelingen aan zet, zeg maar de 15- en 16-jarigen. Ze zullen een parcours afwerken van 54 kilometer in het stadscentrum. Om 19 uur volgen de junioren. Deze 17- en 18-jarigen krijgen 78 kilometer voor de kiezen. Daarbij zullen er zeker heel wat Gistelse sporters deelnemen.”

De sporthal vormt het officieuze startpunt. Verder loopt het parcours langs de Zomerloosstraat, Hoogstraat tot aan de Nederen Heirweg en vervolgens via de Nieuwpoortsesteenweg en Stationsstraat langs de brandweerkazerne weer naar de sporthal.

Beleving

De sportdienst van de stad Gistel ondersteunt het initiatief. “We vinden het belangrijk dat er pal in de zomer iets te beleven valt in onze stad”, duidt sportschepen Dries Depoorter (Open VLD). “Het belangrijkste van al: het parcours telt verschillende ronden in het centrum en de wielrenners passeren nagenoeg elke horecazaak. Op die manier kunnen zij ook een graantje meepikken.”

“Het oorspronkelijke parcours zou uitgestippeld worden in het Schorregebied, maar dat is ver weg van alle horecagelegenheden en beleving. We steunen het initiatief verder door de kleedkamers bij KEG Gistel gratis ter beschikking te stellen en voorzien een financiële tussenkomst van 500 euro voor de inrichting van de koers en aanvraag van de vergunning.”

Voor de winnaars is er voor 460 euro aan Gistel-bonnen weggelegd.” Depoorter benadrukt dat alle Gistelse (sport)verenigingen hun volledige subsidie verkrijgen, ook al hebben ze tijdens de lockdown geen werking gehad. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier