Menen maakt zich op voor 44ste carnavalsstoet met deelname van 20-tal groepen

De Orde van De Platzakken met Ronny Deback, Francis Dekaezemacker en Willy Hauspie. © NVM
Redactie KW

Op zondag 8 maart trekt de 44ste carnavalsstoet door de straten van Menen. In totaal nemen een 20-tal groepen deel. Talrijke Meense verenigingen zullen opnieuw vertegenwoordigd zijn en twee daarvan, De Orde Van De Platzakken en Confrérie De Witte Koe, zullen zoals gewoonlijk kleur geven aan de stoet die om 14.45 uur van start gaat ter hoogte van het kruispunt Ieperstraat-Zandputstraat.

Platzakken halen paarden van stal en trekken nieuw kostuum aan

De Orde van De Platzakken viert dit jaar z’n 25-jarig bestaan. “Toen we destijds van start gingen met een nieuwe carnavalsorde waren we zo goed als platzak, vandaar onze naam ‘De Platzakken’. In 2000 werd ik verkozen tot Prins Carnaval. Nu hou ik mij vooral bezig met het plannen, organiseren en presenteren van de carnavalsavondverkiezing. Uiteraard doe ik mee aan de stoet”, aldus ‘Bakske’, een rasechte Menenaar die al 42 jaar meeloopt in de carnavalsstoet.

“Voor ons 25-jarig bestaan hebben we onze praalwagen in een nieuw kleedje gestoken. We halen zondag letterlijk én figuurlijk de paarden van stal met ons thema ‘Te Pearde'”, vertelt Francis Dekaezemacker.

Onze praalwagen werd in een nieuw kleedje gestoken

Aan de wagen, geheel uit polyester, moet er weliswaar nog gesleuteld worden. “We zijn eigenlijk al drie maanden bezig met onze wagen en werken er telkens op zondag aan. Er moeten nog een paar paardenkoppen gemonteerd worden en hier en daar een likje verf aangebracht worden”, legt Willy Hauspie uit.

Eigen praalwagen

“We zullen ook allemaal een spiksplinternieuw kostuum aantrekken. Voor onze verjaardag verdienen we wel een cadeautje”, zegt Ronny, die in die 25 jaar heel wat zag veranderen. “Vroeger waren er inderdaad meer carnavalsverenigingen. Als carnavalsorde is het altijd al moeilijk geweest om een eigen wagen te bezitten. Een praalwagen kost veel geld en hij moet ook onderhouden worden. Wij hebben het geluk dat we onze eigen wagen het hele jaar door hier in een hangar in Wervik mogen stallen.”

Wel ziet hij de toekomst van carnaval in Menen rooskleurig tegemoet. “Het jaarlijks kindercarnaval is een schot in de roos. Door dit enkele jaren geleden te introduceren in het carnavalsgebeuren, werd carnaval in Menen misschien wel gered”, aldus Ronny. “Hopelijk zit zondag het weer wat mee, want de laatste weken werden jammer genoeg al een paar carnavalsstoeten afgelast door de vele stormen en onweders. Dat zou voor Menen heel jammer zijn. Onze vereniging wordt vertegenwoordigd door een tiental man en iedereen doet eigenlijk mee voor de leute en het plezier. Het vraagt telkens opnieuw veel werk en hopelijk kunnen we daar zondag opnieuw de vruchten van plukken”, besluit Ronny.

Ontwijden van Sint-Franciscuskerk staat centraal bij De Witte Koe

Met als thuishaven café De Witte Koe werd vorig jaar de nieuwe carnavalsgroep Confrérie De Witte Koe opgericht. “Zondag zijn we opnieuw van de partij met zo’n 30 man”, zegt voorzitter François Beernaert.

Leden van Confrérie De Witte Koe met Mario Durieu en voorzitter François Beernaert.
Leden van Confrérie De Witte Koe met Mario Durieu en voorzitter François Beernaert.© NVM

De Confrérie De witte Koe steekt heel graag de draak met de plaatselijk politici en ook dit jaar zal dit het geval zijn. “We zien graag de Menenaars geamuseerd en geanimeerd langs het parcours staan en ieder jaar proberen we een politieke partij, of partijen, in haar hemd te zetten. Gelukkig hebben we daar onze denktank, Mario Durieu, voor”, lacht François Beernaert.

Reuzesticker

Vorig jaar pakte hij uit met een parodie op de verkiezingsuitslag en ook dit jaar zal hij zijn trukendoos bovenhalen. “Het zal opnieuw Meens gericht zijn. Ik mag nog niet alles prijsgeven, maar ik kan wel al ons thema prijsgeven, namelijk ‘T ende van Sint-Franciscus”, aldus Mario.

Deelnemers van de Confrérie krijgen een nieuw pak

Aan de praalwagen wordt er al sinds oktober getimmerd en geknutseld. “Met een zestal man werkten we telkens op zaterdag aan de wagen. Tijdens de week is iedereen aan het werk. Onze wagen staat ook continu buiten, dus konden we er enkel aan sleutelen als het weer een beetje meezat. De laatste weken was dit toch wel huilen met de carnavalspet op”, lacht François. “De wagen is zo goed als klaar, op enkele kleine details na. De wagen zal voorzien zijn van een reuzesticker. Het ontwijden van de Sint-Franciscuskerk in het centrum van Menen zal uiteraard aan de kaak gesteld worden. Het wordt in ieder geval een mooie wagen”, weet Mario nog te vertellen.

“Alle deelnemers van de Confrérie worden in een nieuw pak gestoken. Het zijn telkens zelfgemaakte kostuums op maat”, zegt François Beernaert.

Onvergetelijk

Zondag zal de praalwagen opgefleurd worden door een 15-tal dansers en danseressen. “Iedereen zal zondag zijn beste beentje voorzetten om er opnieuw een onvergetelijke dag van te maken. We gaan onze Menenaars animeren en entertainen en hopelijk ook de plaatselijke politici”, lacht Mario Durieu tot besluit.

(Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier