Menen en Moorslede tevreden met clusteronderzoek

© (Foto Belga)
Redactie KW

De burgemeesters van Menen en Moorslede vinden het een goede zaak dat het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid in hun gemeentes een clusteronderzoek zal uitvoeren. Het is de bedoeling om na te gaan of de coronagevallen binnen de gemeente aan elkaar gelinkt zijn. “Dat is nodig om de haard onmiddellijk aan te pakken”, aldus Eddy Lust, burgemeester van Menen.

Een dergelijk onderzoek begint bij een ‘alarm’ van federaal gezondheidsinstituut Sciensano. Een gemeente krijgt zo’n alarm als in de voorbije zeven dagen in de gemeente voldaan is aan minstens twee van drie criteria. Zo moeten er minstens twintig nieuwe gevallen zijn per honderdduizend inwoners, moet er minstens één geval per dag opduiken gedurende vijf dagen, of moet er vier dagen lang een stijging genoteerd worden tegenover de vorige dag.

Moorslede telde afgelopen week negen nieuwe gevallen onder de ruim 11.000 inwoners. “Gisteren was er één nieuwe besmetting, dat valt dus mee”, aldus burgemeester Ward Vergote. De burgemeester van Moorslede was een van de eersten die de trage doorstroming van de precieze cijfers aankaartte. Ondertussen worden de cijfers zelf opgevraagd bij de huisartsen, om korter op de bal te kunnen spelen. De besmettingen zouden zich vooral bij een vijftal gezinnen voordoen.

“Uiteraard is dat clusteronderzoek een goede zaak”, reageert ook Eddy Lust. De Menense burgemeester wijst erop dat de afgelopen week relatief veel besmettingen werden vastgesteld in meerdere buurgemeenten, zoals Ledegem en Wevelgem. “Het is belangrijk dat we zicht krijgen op het juiste aantal besmettingen. We hebben in onze stad negen woonzorgcentra, een ziekenhuis en een psychiatrisch centrum. We moeten dus absoluut voorkomen dat een bezoeker het virus daar binnenbrengt.”

In Menen werden de afgelopen week tien nieuwe gevallen ontdekt. “Op een stad van 33.500 inwoners valt dat dus mee. We moeten niet overdrijven, maar de situatie wel opvolgen.” W13, een samenwerkingsverband tussen veertien OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen, zal daarom een eigen systeem van lokale contacttracing op poten zetten. “Zo kunnen we sneller informatie krijgen over de bron van de besmetting. Meten is weten”, besluit Eddy Lust.

Zowel in Moorslede als in Menen zijn mondmaskers sinds kort verplicht in alle openbare gebouwen. “Er zijn met de politie ook duidelijke afspraken gemaakt met betrekking tot de handhaving van de coronaregels”, voegt Ward Vergote eraan toe. Het gaat niet alleen over social distancing en de mondmaskerplicht, maar bijvoorbeeld ook over privéfeestjes met te veel aanwezigen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier