Meer dan één op de drie besmette rusthuisbewoners is West-Vlaming

Archiefbeeld van een woonzorgcentrum in Wingene. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Dinsdag werd al duidelijk dat het aantal coronabesmettingen onder rusthuisbewoners sinds vorig weekend fors de lucht in schoot. Het virus is overal in de samenleving, maar waart nu ook weer veelvuldig rond in de woonzorgcentra.

In totaal zijn in heel Vlaanderen vandaag 772 bewoners zeker besmet met het coronavirus, bij 514 andere ouderen in woonzorgcentra is een sterk vermoeden van covid-19. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op basis van zelfrapportering van de Vlaamse woonzorgcentra.

Trieste koploper

Maar als we op provincieniveau kijken, zien we dat vooral de woonzorgcentra in West-Vlaanderen jammer genoeg opnieuw in de problemen dreigen te komen. Liefst 36 procent van de bevestigde en vermoedelijke besmettingen werden vastgesteld bij West-Vlaamse rusthuisbewoners. Voor onze provincie gaat het om 464 mensen. Bij 291 onder hen bood een test al uitsluitsel, bij 173 wordt een coronabesmetting vermoed op basis van de symptomen.

De provincie Antwerpen komt met 346 positieve of vermoedelijk positieve rusthuisbewoners op plaats twee. In Vlaams-Brabant (221 gevallen), Oost-Vlaanderen (200) en zeker Limburg (55) raakt het virus voorlopig veel minder verspreid in de woonzorgcentra.

Twee overlijdens

Dinsdag stierven ook zes bewoners aan de gevolgen van het coronavirus. Twee West-Vlamingen, twee Vlaams-Brabanders en twee Antwerpenaren. Alle zes testten ze positief op covid-19. Het aantal overlijdens in woonzorgcentra (mensen die stierven in het ziekenhuis worden niet in de cijfers van Zorg en Gezondheid opgenomen, red.) sinds het begin van de coronacrisis komt daarmee op 2.897 te liggen. 491 onder hen overleden in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Sinds 18 maart rapporteren verschillende voorzieningen in Vlaanderen zelf het aantal bewoners, cliënten en personeelsleden die waarschijnlijk of zeker besmet zijn met het coronavirus. Sinds begin juni wordt er niet langer tijdens het weekend gerapporteerd, waardoor de statistieken op maandag de cijfers van zaterdag en zondag bevatten. Van de Vlaamse woonzorgcentra neemt 90 tot 95 procent dagelijks deel aan de vrijwillige melding.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.