Massagetherapeut Ewa van Zen-Studio streek neer in Roeselare: “Ik oefen nieuwe technieken op partner”

Ewa maakt de behandelingsruimte klaar voor een klant. Niets wordt aan het toeval overgelaten.© Stefaan Beel
Ewa maakt de behandelingsruimte klaar voor een klant. Niets wordt aan het toeval overgelaten.© Stefaan Beel
Peter Soete

Haar familienaam leest als een wifi-wachtwoord en ook Ewa ( spreek uit Eva, red. ) uit Roeselare moet er om glimlachen. “Gelukkig heb ik mijn familienaam niet nodig om mijn klanten een goede massage te geven”, lacht de Poolse massagetherapeut die via Nederland in België kwam.

Jij bent geboren en getogen in Polen?

Eva Skrzypczynska: “Ik ben geboren in Zlotow, een stadje dat zich op zo’n 400 km van de hoofdstad Warschau bevindt. Weet je dat ik Warschau trouwens nog nooit heb bezocht? Wel, Krakau, de vorige hoofdstad van Polen. Ik was de oudste van vijf kinderen. Nadat ik ben geboren, kwamen er nog twee tweelingen bij. Vijf kinderen in vier jaar, dat was kunnen van mijn mama, hé ( lacht ).”

Hoe verliep je jeugd?

“Ik liep school in Zlotow en studeerde verpleegkunde. Die opleiding duurt vijf jaar in Polen maar na vier jaar ben ik gestopt. Ik wilde iets anders proberen en dat werd economie. Maar ik zag mezelf eigenlijk ook niet mijn hele leven op een kantoor werken. Ik begon dan maar te werken als verkoopster: eerst in een winkel van vleeswaren en daarna in een viswinkel. Toen ik de kans kreeg om die laatste winkel over te nemen, heb ik dat gedaan. Ik was ondertussen ook al gestart met een tweejarige opleiding tot massagetherapeut. En dat was wel echt mijn ding. Ik heb zelfs een massagesalon opgestart in Zlotow toen ik nog de viswinkel had. Dat waren natuurlijk enorm drukke dagen: ik begon in de viswinkel om vier uur ’s morgens en ’s middags stond een medewerker dan alleen in de winkel terwijl ik van twaalf uur tot tien uur ’s avonds massages gaf. Maar dat was niet lang vol te houden en uiteindelijk ben ik gestopt met de viswinkel.”

En je verhuisde naar Nederland?

“Ik wilde meer geld verdienen en in Nederland heb ik eerst in een fabriek gewerkt en later in de serres. Ik was alleenstaand en mijn dochter van 21 werkte ook in Nederland en mijn zoon die toen 18 was, vervoegde ons een tijdje later. We leefden met zijn drietjes in Nederland.”

En na Nederland kwam België?

“Dat was eigenlijk toevallig. Ik had een kennis die in Ieper woonde en die ik een paar keer een bezoekje had gebracht. Ik hoorde en merkte ook wel dat het leven in België een stukje makkelijker was en dat het hier leuker werken is. Ik heb dan een paar maanden in Ieper gewoond vooraleer een flat te huren in Menen. Ik werkte ondertussen als kamermeisje in hotel Van der Valk in Nazareth, later werd dat Van der Valk Oostkamp en Olympia Brugge.”

Ik krijg veel dankberichtjes van mijn klanten

Hoe belandde je uiteindelijk in Roeselare?

“Doordat ik Stefaan heb ontmoet. We werden een koppel en hij woonde in Wingene. We woonden eerst daar samen en ik gaf er ook massages. Maar dat was niet ideaal. Er was geen aparte douche en de behandelingsruimte was op de eerste verdieping. We zijn dan op zoek gegaan en in Roeselare vonden we een groot huis waarvan we de benedenverdieping konden inrichten als massageplaats. En zo was Zen-Studio geboren.”

Maar voltijds een eigen centrum uitbaten, lukte nog niet?

“Neen, nu ook nog niet. Ik heb een tijdje als massagetherapeut gewerkt in Aquabello Wellness in Roeselare en nu poets ik nog iedere dag van zes uur ’s morgens tot tien uur bij Televic in Izegem. Van 10.30 uur tot negen uur ’s avonds ontvang ik dan klanten in mijn massagesalon Zen-Studio in de Iepersestraat.”

En Zen-Studio wordt uitgebreid?

“Nu hebben we een mooie, rustgevende massageruimte met twee massagetafels en we bouwen erachter een heuse wellnessruimte bij. Er komt een sauna, een stoombad, jacuzzi en ook twee massagetafels waarop behandelingen met klei en water kunnen. Ik volg ook voortdurend bijscholingen om nieuwe behandelingstechnieken onder de knie te krijgen. En Stefaan is dan mijn proefkonijn, inderdaad ( lacht ). Het gebeurt dat ik een hele week een welbepaalde gezichtsbehandeling of massagetechniek oefen op hem. Ik vind het ontzettend belangrijk dat ik precies weet hoe ik een nieuwe massagetechniek feilloos kan uitvoeren.”

Zen-Studio is gestart in 2019. Ben je tevreden tot nu?

“Eigenlijk wel. Ik heb al een groot klantenbestand opgebouwd en er zijn al heel veel repeaters of mensen die vaste klant zijn en regelmatig terugkomen. Zakenmensen die nood hebben aan een massage die hun stress wegneemt of mensen met specifieke nek- en rugproblemen, mensen die vaak migraine hebben of moeite hebben om de slaap te vatten ’s nachts. Ik probeer hen allemaal te helpen. En het lukt blijkbaar want ik krijg nadien heel veel dankbare berichtjes.”

Waar staat Ewa Skrzypczynska binnen tien jaar?

“Dan ben ik waarschijnlijk nog niet met pensioen. Hopelijk is Zen-Studio dan een gevestigde waarde in Roeselare en helpen er een aantal medewerkers hier. En kan ik het fysiek ook nog aan om zelf massages te geven. Masseren is immers een zeer lastige job maar ik doe het ontzettend graag. Het is een echte passie.”

Wie is Ewa Skrzypczynska?

Privé

Geboren op 8 januari 1970 in Zlotow (Polen). Heeft een dochter Paulina (32) en een zoon Adrian (29). Is de partner van Stefaan Vanduynslager en ze wonen in de Iepersestraat in Roeselare.

Opleiding

Lager en middelbaar onderwijs in Zlotow. Daarna een opleiding tot verpleegkundige, economie en massagetherapeut. Kwam in 2010 naar Nederland en in 2013 naar België. Heeft nu een zelfstandig massagesalon in de Iepersestraat in Roeselare.

Vrije tijd

Boeken, yoga, wandelen, fietsen, creatief bezig zijn.