Marktkramers Appelmarkt verhuizen naar de Grote Markt van Veurne

Onder meer Wouter Mouton van Wouter's Bioshop onderneemt actie. © MVQ
Redactie KW

Vanaf 18 maart zal de wekelijkse woensdagmarkt er anders uitzien. De Appelmarkt wordt niet langer gebruikt als marktzone. Deze marktkramers krijgen een nieuwe plaats op de Grote Markt. Als deze eerste proefopstelling geen praktische problemen oplevert, worden die plaatsen definitief vanaf 8 april.

“Een reorganisatie van de markt drong zich op”, stelt burgemeester Peter Roose. “Op de Grote Markt nam het aantal lege plaatsen de laatste jaren toe. De gezelligheid en aantrekkelijkheid van onze wekelijkse woensdagmarkt ging erop achteruit, wat zich ook vertaalde in steeds minder marktkramers en minder bezoekers. Er werd geopteerd om de Appelmarkt te integreren om zo terug een volle markt te creëren en de verkeerscirculatie en parkeersituatie te verbeteren op woensdag. We hebben in de mate van het mogelijke proberen rekening te houden met de wensen van alle marktkramers en het marktplan is voorgelegd aan het marktcomité. Er hebben op vandaag nog geen marktkramers afgehaakt.”

Proefopstelling

“Op 18 maart is er een eerste proefopstelling van de vernieuwde markt. Deze test geeft ons de ruimte om eventuele problemen nog op te lossen, zoals bijvoorbeeld omtrent elektriciteitsaftakking. Op 25 maart wordt de markt verplaatst door de doortocht van de Driedaagse. Op 1 april is er een tweede proefopstelling en op 8 april is er een officiële en feestelijke opening gepland met een paaszoektocht, paashaas, tentoonstelling in het bezoekerscentrum en een muziekje. Ook op communicatievlak proberen we de vernieuwde markt goed in de ‘markt’ te zetten. In het stadsmagazine is een uitneembaar katern opgenomen waar ieder kraam met bijhorend product is vermeld, zodat marktbezoekers iedere standhouder makkelijk kunnen terugvinden.”

Op de Grote Markt zal de markt een rij minder tellen, dat maakt het voor iedereen aantrekkelijker. Concreet zullen een aantal kramen aan de kant van de tekenacademie hun plaats deels verliezen of gedeeltelijk opschuiven. Anderen verliezen hun plaats door de vermindering van het aantal rijen. De dienst lokale economie heeft een planontwerp opgemaakt waarbij in iedere rij zoveel mogelijk verschillende specialisaties worden geplaatst. Rijen met enkele voedingskramen worden aangevuld met textielkramen. Het marktcomité gaf een positief advies.

Minder ‘gaten’

Wouter Mouton is een van de handelaars die met zijn kraam Wouter’s Bioshop verhuist naar de Grote Markt. “Ik vind dit een positieve beslissing. Dit creëert meer parkeergelegenheid en er zullen in het kalme seizoen geen ‘gaten’ meer zijn op de Grote Markt. Ik verkoop biologische groenten en fruit, en dat zit in de lift! Mijn ouders hebben jaren een biologische boerderij gehad in Izenberge. Zeven jaar geleden ben ik begonnen, toen was het niet makkelijk, maar nu merk ik een grotere belangstelling.” (MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier