Marino Moenaert plant nieuwe wijngaard voor mousserende wijnen

Marino Moenaert aan het werk in zijn nieuwe wijngaard. © PH
Redactie KW

In 2010 startte Marino Moenaert uit Oostkamp met zijn wijnverhaal. Uit de geschiedenisboeken herinnerde hij zich dat er in de middeleeuwen hier in onze regio veel wijn werd verbouwd. Door de aanwezigheid van ijzerzandsteen was de bodem hier heel geschikt voor druivenranken. De wereldoorlogen hebben veel kapot gemaakt dat niet meer werd heropgebouwd. Schoorvoetend zijn er in de voorbije decennia toch enkele wijnbouwers weer opgestaan. Marino volgde hun voorbeeld.

In zijn jeugd kreeg Marino Moenaert al de passie voor druiven mee van zijn grootvader, die eetdruiven kweekte in zijn serre. Later volgde hij nog cursussen bij Syntra en deed hij veel prospectie in de wijnlanden bij uitstek: Frankrijk, Duitsland en Italië.

“Ook de boeken van Gido Van Imschoot inspireerden mij om topkwaliteit na te streven. Je moet de mosterd halen waar die te vinden is”, lacht Marino. “Maar weet wel dat er aan zo’n druiventeelt heel wat expertise vooraf gaat. Gelukkig word ik hierin door een oenoloog begeleid. Ook de bodemkundige dienst van België hielp ons bij het onderzoek naar de zuurtegraad in de bodemstalen”, vertelt Marino.

“Eigenlijk ben ik tuinbouwer van opleiding. Het zetten van de plantjes kan dus voor mij geen probleem zijn. In de kalmere maanden ben ik nog steeds tuinaanlegger. Daarbovenop heb ik een aantal jaren in de school voor Bijzonder Onderwijs De Varens gewerkt en was ik enkele jaren praktijkleraar in het LTI in Oedelem. In de wintermaanden geef ik nog steeds praktijklessen in het PCLT in Roeselare.”

Respect voor natuur

“Dat alles valt te combineren met mijn passie voor wijnbouw”, zegt Marino. “Hierin heb ik de voorbije jaren serieus geïnvesteerd. Mijn eerste wijnranken plantte ik naast mijn woning in de Beernemsestraat. Daarna volgden wijngaarden in Oostkamp, Koekelare en Moerbrugge.”

“In wijnbouw is er heel veel handenarbeid vereist. Gelukkig kunnen we de laatste jaren meer mechanisch te werk gaan. Zo komt een loofwandsnijder heel goed van pas om de zijscheuten en het blad terug te snoeien. Meteen worden dan ook de druivenstokken getopt, zodat ze niet over kunnen hangen. Door een luchtige loofwand worden schimmelziekten tegengegaan en is eventuele bladbemesting veel beter toepasbaar. Met een gezonde loofwand wordt er een optimale fotosynthese bewerkstelligd.”

“Wij gaan respectvol om met de natuur en met wat ze ons schenkt. Als jonge Belgische wijngaard trekken we resoluut de kaart van duurzaamheid. Wij denken aan de volgende generaties en wat we hen willen doorgeven. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat deze keuzes ook de kwaliteit van de wijnen ten goede komen.”

Beste wijn van België

Wat tien jaar geleden voor wijnbouwer Marino Moenaert begon als een kleinschalig wijnproject naast zijn huis in de Beernemsestraat, is met de uitbreiding met 12.000 wijnstokken op de site van de Blauwe Zaal in Sint-Kruis Brugge uitgegroeid tot een heus wijndomein met naam.

Niet voor niets werd hij in 2018 door de Vlaamse Vereniging van Sommeliers (VVS) met zijn ‘Houtlandse Witte Wijn 2017’ uitgeroepen tot ‘Beste Wijn van België’. En in 2019 behaalde hij zilver. Ondertussen veranderde de naam van zijn wijnen naar ‘Mérula’, verwijzend naar de merel, het symbool van de gemeente Oostkamp, waar alles begon.

20.000 flessen per jaar

“Sinds vorige week zijn we dus ook in Sint-Kruis, nabij de Damse Vaart, begonnen op het domein De Blauwe Zaal, de thuishaven van ruiterclub Sint-Hubert. Het paardenpension blijft bestaan, maar op die site konden we een wijngaard van 2,35 ha inplanten. Daar planten we 12.000 wijnstokken met druiven voor mousserende wijnen. Ook op de wijngaard in Moerbrugge planten we 1.500 stokken bij zodat we op termijn hopen om zo’n 20.000 flessen mousserende wijn te produceren per jaar. Daarmee zijn we met Mérula de eersten die zich in onze streek aan ‘bubbels’ wagen.”

Met nu al meer dan vijf hectare wijngaarden onderlijnt Mérula haar ambities om de wijnbouw in de streek op de kaart te zetten. “Vandaag kijken mensen je verbaasd aan als je hen vertelt dat je hier aan wijnbouw doet. Maar voor onze kinderen en kleinkinderen zal dit een evidentie zijn”, klinkt het bij Marino.

Op het ontkurken van de eerste fles mousserende wijn is het nog enkele jaren wachten, maar van de witte wijnen kun je wel al volop genieten. Mérula is exclusief te koop in de wijnwinkel in de Beernemsestraat 26 in Moerbrugge en via de website www.merulawines.com. Daarnaast kun je Mérula ontdekken in verschillende restaurants in de streek. (PH)

Info: info@merulawines.com; 0473 67 40 52.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier