Marie-Louise Desplenter maakt zich op voor prestigieuze kookwedstrijd: “Nu vooral mijn recept heel veel inoefenen”

Marie-Louise Desplenter: “Met een avondje op restaurant kan je mij zeker blij maken.” © JOKE COUVREUR foto JCR
Redactie KW

Marie-Louise Desplenter studeerde dit jaar af aan Hotelschool Spermalie in Brugge. Volgend jaar volgt ze er nog haar zevende jaar, maar ze zal zich ook volop concentreren op de Bocuse d’Or Commis Challenge, een prestigieuze wedstrijd in Gent. De Izegemse hoopt hoog te eindigen en zo door te stoten naar de Europese finale.

Marie-Louise Desplenter (18) is vaak in Bistro Vincent in de Kasteelstraat 21 te vinden. Samen met haar mama Sophie Engels en haar grootouders Frans Engels en Christine Vandenbussche is ze de derde generatie in de bistro. Ze zorgt er samen met haar familie voor dat de klanten van een heerlijke middag of avond kunnen genieten.

Je koos ervoor om naar de hotelschool te gaan, dat was een bewuste keuze neem ik aan?

Marie-Louise Desplenter: “Dat was het zeker. Ik ben zowat opgegroeid tussen de kookpotten hier in de Vincent, dus van kleins af was ik met de horeca en het restaurantwezen vertrouwd. Ik heb wel volledig mogen kiezen wat ik wou doen, ik moest zeker niet in het restaurantwereldje terechtkomen van mama. Toen ik naar Spermalie trok, wist ik meteen dat dit mijn toekomst was. Ik heb even getwijfeld om schoonheidsspecialiste te worden, maar achteraf gezien ben ik heel blij dat ik naar de hotelschool gegaan ben. Het is helemaal mijn ding. Die vier jaar in Spermalie zijn voorbijgevlogen en ik kijk er nu naar uit om mijn zevende jaar te volgen.”

En wat ga je dan doen, als je zevende jaar er op zit?

“Dan denk ik wel dat ik ga werken. Ik help nu heel vaak in de Vincent en dat is ook wat ik wil blijven doen. Nu ben ik zowat de flexibele medewerker hier. Als er iemand ontbreekt aan de bar dan spring ik daar even bij, maar op een andere avond sta ik dan weer de hele avond in de zaal bijvoorbeeld. Dat is best handig, want zo kan ik de gaatjes opvullen. Afgelopen jaar leerde ik ook veel bij op mijn stageplaats bij Bistro Le Nord in Roeselare. Ik voelde mij er meteen thuis en had een erg leerrijke en fijne stage in het team daar.”

“Het is plezant om mensen blij te maken met eten”

“Als ik mag kiezen, dan ben ik toch liever in de keuken dan in de zaal te vinden. Koken is echt mijn passie. Ik vind het heel plezant om gerechten te creëren en mensen blij te maken met eten. Ik eet trouwens zelf ook heel graag. Met een avondje op restaurant kan je mij zeker blij maken. Als er dan ook nog eens karnemelkstampers met een gepocheerd eitje op de kaart staan, dan ben ik helemaal gelukkig!”

Je kookt heel graag en je gaat binnenkort ook je kunnen tonen in Bocuse d’Or?

“Ik neem in november inderdaad deel aan de Bocuse d’Or Commis Challenge. Een commis is de rechterhand van de chef en die moet dus ook zelf heel wat bereidingen in de vingers hebben. In het derde jaar al had een aantal van mijn leerkrachten gezegd dat ik mij zeker moest opgeven voor wedstrijden als ik daar de kans voor kreeg. Dit jaar kreeg ik via mijn school de kans om mij in te schrijven voor de Bocuse d’Or Commis Challenge. Ik heb mijn kandidatuur ingediend en eind juni wist ik dan dat ik geselecteerd was. Ik was natuurlijk heel blij. Het is voor mij een eer om te mogen deelnemen aan een dergelijke prestigieuze wedstrijd.”

Hoe zit de wedstrijd precies in elkaar?

“Op donderdag 25 november moet ik naar de finale van de commiswedstrijd tijdens de Horeca Expo in Gent. Daarvoor had ik een recept en foto’s moeten insturen en uiteindelijk werd ik geselecteerd. We kregen twee ingrediënten waarrond we een gerecht moesten opbouwen, namelijk kwartel en langoustines. Samen met mijn coach Peter Keirsbilck, die leerkracht is op onze school, heb ik een gerecht samengesteld. Ik heb nu een aantal maanden de tijd om de bereiding ervan perfect onder de knie te krijgen want op 25 november is het aan mij. Dan moet ik alles alleen bereiden en presenteren en dat voor zes personen. Ik krijg daar ongeveer 3 uur de tijd voor. Dat wordt een erg stressvol moment, maar ik zal proberen om er ten volle van te genieten. Ik ga nu vooral veel proberen te oefenen zodat ik mijn gerecht heel lekker en mooi kan presenteren voor de juryleden.”

Het is een hele eer om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd, maar er valt waarschijnlijk ook iets te winnen?

“De winnaar van de Commis Challenge mag samen met de laureaat van de Belgische finale van Bocuse d’Or voor chefs deelnemen aan de Europese finale in 2022 en de wereldfinale in 2023. Uiteraard zou dat een ongelofelijke ervaring zijn. Je mag niet alleen samenwerken met een grote chef, je komt ook in contact met tal van grote namen in de wereld van de gastronomie. Deelnemen is zeker belangrijker dan winnen, maar stiekem is het wel leuk om even te dromen. Het wordt sowieso een leuke en leerrijke ervaring en daar kijk ik naar uit. Ik zal mijn uiterste best doen om een mooi resultaat neer te zetten.” (MV)

Marie-Louise Desplenter


Privé: Marie-Louise wordt 19 jaar in november. Ze is de dochter van Stephan Desplenter en Sophie Engels. Ze woont met haar mama in de Bellevuestraat.

Opleiding en loopbaan: Marie-Louise studeerde net af aan Spermalie in Brugge. Ze volgde er de richting restaurant en keuken. Volgend jaar volgt ze er nog haar zevende jaar. Ze werkt vaak in Bistro Vincent, het restaurant van haar mama en grootouders Frans Engels en Christine Vandenbussche. Afgelopen jaar liep ze stage in Bistro Le Nord in Roeselare.

Vrije tijd: Met lekker eten of een goed glas doe je Marie-Louise altijd een plezier. Ook gaan shoppen met vriendinnen of op stap gaan vindt ze heel plezant.