Marie-Joséplein in Oostende bezet voor meer sociale woningen

De actievoerders klagen de lange wachtlijsten voor sociale woningen aan. © efo
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Donderdagmorgen hebben leden en sympathisanten van Saamo (het vroegere Samenlevingsopbouw) actie gevoerd in Oostende. Ze bezetten er symbolisch het Marie-Joséplein dat ze omdoopten in ‘Halte Wachtlijstlaan’.

De bekendste tramhalte van de badstad werd een ‘Halte Wachtlijstlaan’ tijdens een prikactie van Saamo en armoedeorganisaties. “Er moeten ook in Oostende meer sociale woningen komen”, luidde het.

Uitsluiting

“We werken met mensen in armoede en kansarmoede. We willen met hen problemen aanpakken. We zijn in Oostende actief in de Nieuwe Stad”, zegt Jan Wielockx van Saamo (voorheen Samenlevingsopbouw).

“We willen uitsluiting de wereld uithelpen en werken met de mensen rond onderwijs, gezondheid, werk, mobiliteit en wonen.”

Onrechtvaardig woonbeleid

De actie op het Marie-Joséplein draaide rond de Woonzaak. “Daarbij willen we het onrechtvaardig woonbeleid aankaarten. Volgens de recentste cijfers zijn er in Vlaanderen 175.000 gezinnen die ingeschreven zijn voor een sociale woning. Maar er zijn te weinig sociale woningen en het duurt bijna 1.500 dagen of 4 jaar, 1 maand en 6 dagen vooraleer men een sociale woning wordt toegewezen.”

“Met de Woonzaak eisen we dat er minimaal 14 procent sociale woningen komen in Vlaanderen en in de steden 20 procent tegen 2035. Enkel zo kunnen de wachtlijsten omlaag.”

De actievoerders deelden folders uit en doopten de tramhalte om tot een halte ‘Wachtlijstlaan’. Uurwerken symboliseerden dat het lang wachten is en zelfs al ‘5 over 12’.

Oproep aan politici

“We hebben ook projecten in Oostende en hier staat een kwart van de mensen meer dan vijf jaar op de wachtlijst. Zo lang ze geen sociale woning hebben, moeten deze mensen op de private huurmarkt een woning vinden. Dat zijn vaak minder energiezuinige en duurdere woningen”, luidt het.

De oproep, enkele maanden voor de verkiezingen, is gericht aan de Vlaamse politici om werk te maken van andere regels. Hij waarschuwt: “Het is niet de bedoeling de lijsten weg te werken door strengere voorwaarden op te leggen, maar door meer woningen te bouwen.”

Saamo erkent wel dat Oostende al heel wat deed: “Ze houden zich aan het groeipad dat opgelegd werd en halen het Bindend Sociaal Objectief van 9 procent. De woonmaatschappij Woonsprong en de stad haalden ook twee projecten binnen waardoor er 122 extra sociale woningen gebouwd worden. Ze moeten verder gaan op die weg.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier