Maria Verplancke viert 100ste verjaardag

De 100-jarige Maria Verplancke met haar zoon René Calrysse. © MVN
Redactie KW

Het was vandaag gezellig druk in de woning van Maria Verplancke in de Langemolenstraat in Sint-Andries. Maria vierde immers haar 100ste verjaardag en daarvoor kwamen familie en vrienden over de vloer.

Maria is in Sint-Andries geboren op 4 februari 1920. Op 20-jarige leeftijd is ze gehuwd met Camiel Clarysse. Ze verhuisden samen naar Aartrijke. Na hun huwelijk kregen ze tien kinderen. Het eerste kind werd geboren in 1942 en het laatste in 1963. In 1950 keerden Maria en Camiel terug naar Sint-Andries. Ze hadden er lange tijd een kleine boerderij aan de Doornstraat. Maria runde de boerderij met haar kinderen, terwijl Camiel ging werken. In 1955 verhuisde het paar naar de Langemolenstraat, waar Maria nu nog altijd woont.

Op oudere leeftijd met wagen leren rijden

Camiel werd ziek in 1982. Maria bleef voor hem zorgen en leerde zelf op oudere leeftijd met de wagen rijden om samen nog eens een uitstapje te maken. Zo nam ze ook heel wat vrienden mee naar de activiteiten van Samana. In 1984 overleed Camiel.

Zelf stopte Maria pas drie jaar geleden met autorijden. Ze wordt dezer dagen nog altijd opgehaald om te gaan kaarten bij Okra en ook naar Samana gaat ze nog wekelijks. Op 100-jarige leeftijd is ze nog altijd erg in vorm. Ze hoopt zelf thuis te kunnen blijven wonen. Daarvoor kan ze rekenen op de hulp van haar kinderen. Zaterdag wordt Maria in de bloemetjes gezet door het Brugs stadsbestuur in Salons Den Otter in Zedelgem. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier