Drie verdienstelijke West-Vlamingen werden er tot ridder geslagen: Marc Degryse, Antoon Boyen en Koen Denys. Ook werd de 95ste editie van de gelijknamige oer-West-Vlaamse volksalmanak voor 2017 voorgesteld.

Bij de nieuwe ridders is de Ardooise topvoetballer Marc Degryse (51) uiteraard de bekendste. Hij voelt zich vereerd met de 'hoogst bereikbare onderscheiding op aarde', zoals het ridderschap ludiek wordt genoemd. Nadat hij tijdens zijn loopbaan op vele plaatsen gewoond, is hij blij dat hij weer in zijn eigen provincie woont, dan nog vlak bij het Jan Breydelstadion. Ook zijn Nederlandse echtgenote Nicole integreert zich vlot in West-Vlaanderen. Volgens haar familie spreekt ze zelfs al Nederlands met een West-Vlaams accent.

Nieuwe ridder Antoon Boyen (65) is dan weer een aangespoelde West-Vlaming. De geboren Limburger volgde zijn West-Vlaamse echtgenote naar Sint-Eloois-Vijve en is als eerste voorzitter van het hof van beroep in Gent de hoogste magistraat van West- en Oost-Vlaanderen.

Het stond in de sterren geschreven dat Roeselarenaar Koen Denys (42) bij 't Manneke uit de Mane terecht zou komen. Hij vormt er de vierde generatie Denys. Grootvader Achiel Denys richtte na WO I

't Manneke uit de Mane weer op, zijn grootvader Willem 'Peegie' Denys deed in 1964 hetzelfde, terwijl vader Jan Denys in het huidige bestuur of 'berek' ondervoorzitter is.

(NOM)