Man vrijgesproken voor aanzetten tot terreur na haatboodschappen tegen Joden

© Getty
Redactie KW

Een 41-jarige Blankenbergenaar is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor het aanzetten tot terrorisme nadat hij via sociale media haatdragende boodschappen tegen Joden verspreid had. Het federaal parket had 40 maanden cel gevraagd.

Abdul H. kwam in 2015 in België terecht. Hij volgde een inburgeringscursus en heeft een eigen woning in Blankenberge. Toch radicaliseerde hij en in het najaar van 2019 verschenen op zijn Facebookpagina haatdragende boodschappen in het Arabisch, vooral gericht tegen de Joodse gemeenschap. Hij verspreidde ook een zelfgemaakt filmpje. Zo kwam hij in het vizier van de Staatsveiligheid. H. dreigde niet met concrete aanslagen, maar belandde toch in de cel.

Het federaal parket vorderde 40 maanden effectieve celstraf voor Abdul H. De verdediging drong aan op de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft nooit mensen aangezet tot terroristische activiteiten”, pleitte advocaat Jorn Verminck. De rechter volgde maandag die stelling en oordeelde dat H. niet expliciet opriep tot geweld. De rechter verwees ook naar andere boodschappen op zijn Facebookpagina waarin hij dat hij de gewapende jihad veroordeelt en stelt dat hij andere religies respecteert.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier