Maldegem: “Koersen, dat is toch ook een beetje spelen…”

MATHEO VAN WAES MALDEGEMSE KRAK 2016 (Foto LV)
Redactie KW

Met Matheo Van Waes (5) kan Maldegem prat gaan op de jongste Krak uit de geschiedenis. Matheo glunderde toen zijn ouders de brief voorlazen waarin stond dat hij dé Krak van Maldegem 2016 was geworden. Vooral omdat hij dan ook met zijn foto in de krant zou komen. Maar na de eerste euforie ging Matheo weer gewoon met zijn kleine broertje spelen…

De liefde voor het fietsen kreeg Matheo Van Waes van papa David mee. Hij was amper een paar weken oud, toen mama Sabrina hem al meenam naar de wielerwedstrijden waaraan zijn papa deelnam. Dat Matheo iets met fietsen had, werd snel duidelijk. Want toen hij zijn eerste loopfietsje kreeg, moést het een tweewieler zijn. En toen hij zijn eerste échte fiets kreeg, wilde hij zeker geen steunwieltjes.

Hindernissen

Al gauw reed Matheo met de fiets naar school. Niet mooi óp het fietspad, zoals zijn mama vroeg, maar aan de rand, zodat hij erop en eraf kon rijden. En zijn fiets ging ook altijd mee naar de wedstrijden waaraan zijn papa deelnam. Tijdens de wegwedstrijden reed Matheo gewoon buiten de omloop, bij de cyclocrosswedstrijden fietste hij in het veld en – wanneer alle reeksen gereden waren – peddelde Matheo ook een stukje op de omloop. En dat stukje werd steeds groter…

“Na de wedstrijden probeerde Matheo de cyclocrossers te imiteren…”

“Het was ongelooflijk hoe Matheo de cyclocrossers in het oog hield, terwijl ze de hindernissen namen… Na de wedstrijden probeerde hij na te doen wat hij gezien had”, vertelt papa Van Waes. Ook de mensen van de Landelijke Renners en Crossers (LRC) zagen hoe vlot de kleine Matheo door het veld en over de hindernissen reed en ze stelden zijn ouders voor om hem te laten deelnemen aan de wedstrijden voor de zesjarigen. Maar die hielden aanvankelijk de boot af. Matheo zelf wilde echter heel graag in de groep meerijden en uiteindelijk stemden zijn ouders toe. Onder bepaalde voorwaarden… Het mochten geen zware parcours zijn en Matheo moest uit de wedstrijd gehaald worden bij de eerste tekenen van vermoeidheid. Zijn resultaten speelden geen rol. Matheo moest er plezier aan beleven en dat deed hij.

Beter materiaal

Matheo heeft ondertussen alle cyclocrossparcours in ons land gezien en op de meeste ervan ook al gereden. Alle renners én supporters kennen Vlaanderens jongste cyclocrosser en zijn ouders. Zijn eerste koersfietsje heeft Matheo intussen ingeruild voor ‘beter materiaal’, met dank aan papa David en de firma Opsomer uit Wingene. Sinds begin dit jaar is hij aangesloten bij KVC Meetjesland. Hij wordt er deskundig begeleid, maar het zijn zijn ouders die beslissen of Matheo al dan niet aan een wedstrijd deelneemt. En mocht Matheo over enkele jaren voor een andere sport kiezen, dan zullen zijn ouders hem ook in die keuze steunen.

(LV)

Vragenrondje

Hoe reageren je vriendjes op jouw grote passie én op je Krak-verkiezing?

“Zowel mijn juf als mijn klasgenootjes en hun ouders keken verbaasd op, toen ik voor het eerst met mijn fiets-zonder-steunwieltjes naar school kwam. Ik kon ook al heel makkelijk het fietsparcours op de speelplaats afleggen. Mijn juf heeft de andere kinderen toen uitgelegd, dat ik meedoe aan cyclocrosswedstrijden. Van zodra zij wist dat ik genomineerd was voor de Krak-verkiezing heeft zij in de klas verteld wat dat precies inhield en hoe de ouders voor mij konden stemmen…”

Is het niet vervelend om altijd de jongste van de groep te zijn?

“Ik word als jongste rennertje sterk aangemoedigd, ook door mensen die ik niet ken. Zelfs Sven Nys mijn grote favoriet weet dat ik de jongste cyclocrosser ben! Mijn mama en papa zeggen altijd dat mijn resultaten nu nog niet belangrijk zijn. En dat ik onmiddellijk moet stoppen wanneer ik moe ben. Dat doe ik ook. Ik heb zelfs al eens op het podium gestaan, bij een schoolcyclocross in Aalter. Ik doe altijd mijn best en ik geniet ervan als ik iemand kan inhalen.”

Heb je nog tijd voor andere dingen?

“Koersen, dat is spelen voor mij… Het is altijd proberen rapper te rijden dan de anderen en kijken waar je moet rijden om niet te vallen. Ook op de koersen heb ik vriendjes gemaakt. Als wij onze wedstrijd gereden hebben, gaan wij samen naar de andere wedstrijden kijken of spelen wij spelletjes. Als ik naar school ga, blijft mijn koersfiets thuis. Er komen vaak vriendjes op bezoek en ik ga soms ook bij vriendjes spelen. En als ik geen goesting om te koersen, ga ik samen met mama, papa en mijn broertje naar een speelplein of een pretpark.”

Bio

Privé

Matheo Van Waes, dé Krak van Maldegem, werd geboren op 16 mei 2011. Hij woont met zijn papa David Van Waes, zijn mama Sabrina Bracke en zijn broertje Mauro (3) in de Tijskensstraat 37 in Maldegem.

School

Matheo loopt school in VBS De Papaver in Adegem. Hij zit in de derde kleuterklas.

Houdt van…

Fietsen natuurlijk, maar hij speelt ook heel graag met zijn vriendjes en is dol op pretparken bezoeken.