Maïskie Molie uit Tielt: “De mixer zetten in vijftig jaar muziekgeschiedenis”

"Een zootje prettig gestoorden, elf stuks in totaal, bij elkaar krijgen is niet zo gemakkelijk", aldus de bandleden. © Foto WME
Redactie KW

Deze zomer stonden ze nog op de Tieltse Feesten, maar dit keer is er een afspraak in hun repetitiehok, ergens aan de rand van Tielt. “Kom liefst na 21 uur, dan staan we al goed in het schuim en het zweet”, laten ze nog weten. We maken kennis met Maïskie Molie, “misschien wel de hotste band van het moment”, lachen ze.

Ze omschrijven zichzelf als een zeskoppig gemengd gospelkoor, dat onder een solide muzikale begeleiding audiovisuele capriolen uithaalt en de mixer in vijftig jaar pop- en rockgeschiedenis zet. Een ingewikkelde omschrijving van Maïskie Molie, een band met ook alweer een ingewikkelde naam. “Al haalden we de inspiratie gewoon bij een doos maïskiemolie van Vandemoortele”, leggen ze lachend uit. Een snelle search op Google leert inderdaad dat maïskiemolie een olie is geperst uit de kiem van de korrel van de maïsplant. Het is eens iets anders…

“We zijn onze band gestart als een eenmalig project om vijf jaar Fourfest te vieren”, steekt bandlid Frederik Verstraete van wal. “Enkele mensen die daar al met hun eigen bandje hadden gespeeld, hebben op vraag van Fourre een coverbandje samengesteld om een feestje te bouwen. Dat was uiteindelijk zo plezant en iedereen was achteraf zo enthousiast, dat er weinig nodig was om in te gaan op de vraag om een eerste echte optreden te spelen.”

“Onze naam? We haalden de inspiratie gewoon bij een doos maïskiemolie van Vandemoortele”

Dat eerste echte optreden vond uiteindelijk plaats tijdens de Tieltse Feesten van 2016, aan De Keet in de Bruggestraat. Zo ging de bal aan het rollen en intussen is Maïskie Molie al een paar jaartjes bezig met muziek. “De bezetting is uiteraard de afgelopen jaren al wat veranderd, met enkele wissels en onlangs nog de komst van Tom op de trompet. Maar al van bij het begin hebben we ons genre duidelijk bepaald. We wilden eigenlijk de mixer zetten in vijftig jaar pop- en rockgeschiedenis en we vertrekken dan ook altijd vanuit dat idee.”

Live-jukebox

Bij de zoektocht naar nieuwe nummers om op de setlist te zetten, gaan de bandleden altijd aan de slag met een basis van enkele songs. “Die proberen we dan te mixen tot een toffe medley. We zoeken wat bij elkaar past, tot het allemaal goed zit. Het gebeurt ook dat we opnieuw beginnen, met iets helemaal anders, omdat een idee toch niet blijkt te werken.”

De afgelopen jaren heeft Maïskie Molie al een repertoire opgebouwd. “Elk bandlid heeft natuurlijk zijn persoonlijke favorietjes, net als ons publiek, maar Gaybar is intussen wel zo’n beetje het bandanthem geworden”, vertellen de bandleden. “We slagen er toch elke keer weer in om met de nummerkeuze van een medley het publiek aangenaam te verrassen. We brengen pop, rock, hiphop… Alles door elkaar. Het is als een live-jukebox. Voor ons is een optreden echt geslaagd als het publiek even enthousiast wordt als wij zijn op het podium.”

“Het is een plezante bende, haast elke repetitie is een klein feestje op zich”

Met elf bandleden is het uiteraard geen sinecure om te repeteren. “We proberen dat op donderdag te doen. Maar inderdaad, een zootje prettig gestoorden, elf stuks in totaal, bij elkaar krijgen is niet zo gemakkelijk. We merken wel dat het helpt om een doel voor ogen te hebben. Dan voel je bij iedereen de gretigheid komen om er in te vliegen en soms moeten persoonlijke agenda’s dan wel eens wijken. Maar het is een plezante bende, haast elke repetitie is een klein feestje op zich.”

Voorprogramma

Wie Maïskie Molie binnenkort aan het werk wil zien, kan op zaterdag 13 oktober afzakken naar Minirock in Gits, waar ze op het podium staan naast onder meer Fleddie Melculy en The Wolf Banes. Op zaterdag 22 december zullen ze het voorprogramma verzorgen tijdens het optreden van ‘t Hof van Commerce in de Europahal in Tielt.

– Maïskie Molie werd opgericht in 2015. De band bestaat uit Bernd Vanrenterghem (38) uit Tielt, Felke Vanrenterghem (31) uit Tielt, Frederik Verstraete (46) uit Tielt, Ronald Verstraete (41) uit Tielt, Sarah Dewyn (33) uit Ruiselede, Tom Vandekerckhove (31) uit Tielt (allen zang), David Maertens (41) uit Tielt op de gitaar, Bert Lambrecht (38) uit Kemmel op de bass, Dennis Desmet (31) uit Tielt op de keyboards, Dieter Devlaeminck (31) uit Harelbeke aan de drums en Tom Lampaert (36) uit Izegem op de trompet. En eigenlijk mag ik onze twaalfde man niet vergeten: de oprichter van de band, de roadie, de gitaarstemmer van dienst, de drankbezorger op en naast het podium: Fourre Dufour.

– Ze hebben vooral genoten van hun show op een overvolle Dreef tijdens de Tieltse Feesten van afgelopen zomer.

– Ze noemen hun grootste droom een cliché, want ze willen graag eens spelen op pakweg Rock Werchter of in het Sportpaleis.

– Om de kostprijs te kennen om de groep te boeken, mag je Maïskie Molie via Facebook contacteren.

– Info: www.facebook.com/Maïskie-Molie

(Lien Depauw)