Magda is altijd voor anderen blijven zorgen

Magda heeft een groot hart voor haar medemensen. (foto mlt)
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Onze vriendin Magda Ameele verdient een bloemetje”, mailen Jozef Pype en Gerda Vanden Kerckhove naar de redactie van KW. “Al praktisch haar hele leven is ze vrijwilliger voor allerlei verenigingen zoals Femma, Okra, kwb en Samana.”

“Magda is een duiveltje-doet-al voor haar hele familie en iedereen”, gaan Gerda en Jozef verder. “Onlangs is ze 80 jaar geworden maar nu moet ze noodgedwongen stoppen met alles door een zware knieoperatie en hartklachten. Jammer genoeg is ze sinds kort ook zéér slechtziend en heeft ze nu zelf zorg nodig na al die jaren dat ze voor iedereen gezorgd heeft. Als iemand een bloemetje verdient, dan is zij het wel!”

“Ik wil mijn zelfstandigheid niet verliezen”

“Ja, ik heb het er heel moeilijk mee. Ik kan nu al niet meer lezen ook”, zucht Magda als we haar in Menen met een bloemetje een hart onder de riem steken. “Zelfs mijn gsm kan ik niet meer lezen. Mijn netvlies is kapot door een trombose achter mijn oog. Ik moet er veel door laten. Het begon allemaal in de coronaperiode. Ik was op weg naar Wervik toen ik plots de volle witte lijn van de pechstrook niet langer zag. Ik heb me meteen langs de kant gezet. Ik kan afstanden niet meer inschatten. Hier thuis valt dat nog mee. Mensen herken ik alleen van heel dichtbij. Ik begin nu op stemmen te letten. Ik wil mijn zelfstandigheid niet verliezen. Maar ik laat de moed niet zakken, ik trek mijn plan wel. Ik doe dat al mijn hele leven… Als oudste van acht kinderen moest ik in mijn jonge jaren al snel uit de voeten kunnen met de kleintjes. Ik wilde verpleegkunde studeren maar ik moest meteen gaan werken. Ik ben uiteindelijk als bejaardenhelpster aan de slag gegaan en later ook nog bij Familiezorg.”

Magda is altijd voor anderen blijven zorgen, zowel in haar job, in de verenigingen als in haar eigen familie: als mama van drie kinderen Fabienne, Chantal en Vincent, oma van twee kleindochters en grootoma van vier achterkleinkinderen. Haar man Regis Dumortier (81) is nog altijd heel actief in het plaatselijke verenigingsleven. (mlt)