Madeleine Deputter mag 100 kaarsjes uitblazen

Schepenen Ann Bentein en Wim Aernoudt maakten aan Madeleine Deputter niet alleen de gelukwensen over van het stads- en provinciebestuur maar ook van ons vorstenpaar. © MVS
Redactie KW

Madeleine Deputter werd op 31 januari 1920 in Koekelare geboren. Ze mocht dus onlangs honderd kaarsjes uitblazen. Haar dochters Marie-Thérèse en Marie-Christine organiseerden voor de eeuwelinge een familiebijeenkomst in het woonzorgcentrum St.-Godelieve.

Madeleine groeide op in een gezin met maar liefst zes dochters en vier zonen. Hun woning had twee delen want vader August was kleermaker en moeder Victorina Vanoverbeke baatte een druk beklante herberg uit. Als kind trok Madeleine in de naweeën van de Eerste Wereldoorlog regelmatig met nonkel August en tante Eugenie naar Frankrijk. Dit kinderloze echtpaar verwende haar niet alleen maar leerde Madeleine ook de Franse taal.

Liefde voor boeken

Toen ze 16 was, ging Madeleine werken in een van de boekhandels van de familie Degrijze in Oostende. De liefde voor de boeken is Madeleine altijd bijgebleven. Kort na haar gelukkige jeugd brak de Tweede Wereldoorlog uit. Een gevaarlijke tijd, waarbij Madeleine niet zonder enig gevaar wekelijks van Koekelare naar Oostende fietste. Tijdens een bombardement op het vliegveld van Oostende overleed haar broer Michel. Gelukkig kende de bezetting ook mooie momenten. Madeleine leerde haar toekomstige echtgenoot Jerome kennen, een zoon van metsersbaas Richard Boens en Eugenie Moenaert. Op het einde van de oorlog trouwden ze. “Van vreugde vergat Jerome zijn huwelijksmis te betalen! Maar dit zou naar het schijnt nadien wel vereffend zijn”, lacht de oudste dochter Marie-Thérèse.

“Jerome nam samen met zijn broer Maurits de zaak van zijn vader over maar die werd na enkele jaren stopgezet. Zo werkte Jerome als werfopzichter onder andere in Marche-en-Famenne om er de Clinique Notre-Dame de Grâces uit te breiden”, vertelt de jongste dochter Marie-Christine. Jerome keerde naar Gistel terug om als metser te werken. “Een mooi aandenken aan onze pa zijn de Godelievekapelletjes rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk en ook de sierschoorstenen op het vroegere stadhuis. Jerome verrichte veel opknapwerkjes voor de Zusters van Maria waar zijn zus Margriet (zuster Ricarda) portierster was”, vertelt Marie-Thérèse.

Reis naar Zwitserland

Ondertussen was de familie uitgebreid. Marie-Thérèse stapte 50 jaar geleden in het huwelijksbootje met Omer Boucquez en Marie-Christine trouwde met Gilbert Depoorter. Het overlijden van Jerome in 1981 was voor Madeleine moeilijk om dragen. Maar de zorg voor haar kleinkinderen Johan, Stefaan en Bieke en de reizen met haar zus Angèle naar Zwitserland deden haar leed wat verzachten.

In het woonzorgcentrum krijgt de honderdjarige dagelijks bezoek van haar dochters. “Wat Madeleine, ons bonneke, voor ons betekent, kunnen we moeilijk in woorden uitdrukken. Ook haar drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen waarderen alles wat ze voor onze familie heeft gedaan”, zegen beide dochters. (MVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier