Maak zelf mondmaskers en haal een naaipakket af

Leen De Gryse heeft een pakket besteld met naaigerief en kreeg dit overhandigd van medewerkster Griet Defever van Nestor in De Bres. © MD
Redactie KW

De stad Poperinge neemt actief deel aan de nationale naaiactie, waarbij burgers zelf mondmaskers tegen de verspreiding van het coronavirus maken. Vrijdagmorgen werden in Poperinge en in OC De Croone in Proven de eerste naaipakketten afgehaald door bewoners.

Dienstencentrum De Bres in de Veurnestraat neemt de organisatie en coördinatie van de actie op zich. Er werden al 54 pakketten opgehaald of aan huis geleverd. “Bewoners van groot-Poperinge zullen de maskers thuis kunnen maken met de stof die het stadsbestuur hen bezorgt, dit in drie patronen, waarvan één voor kinderen. De actie is een aanvulling op de bestelling die de stad eerder deze week deed om voor elk van de inwoners een mondmasker te kopen”, zegt Charlotte Devrekere, centrumleider van De Bres.

Mondmasker voor iedereen

Een mondmasker dragen is een aanvulling op eerdere richtlijnen, zoals handhygiëne en afstand bewaren. Het stadsbestuur heeft ook reeds een bestelling van 30.000 herbruikbare mondmaskers geplaatst om voor iedere inwoner één exemplaar te voorzien. Iedereen zal ook twee filters ontvangen die in eigen maskers gebruikt kunnen worden.

Het streefdoel van de lokale naaiactie is om 5.000 mondmaskers te maken

Centrumleider van De Bres Charlotte Devrekere geeft wat uitleg bij deze deelname: “Het idee kwam van de Poperingse Naaiclub, die wekelijks samenkomt in De Bres en werd overgenomen en bekrachtigd door het stadsbestuur. De Bres neemt de coördinatie waar, omdat dit binnen onze sociale doelstellingen past. De stad verwacht inderdaad 30.000 mondmaskers die ze in groep heeft kunnen bestellen. Dat is één per persoon, maar dit blijft weinig. Zeker personen die in de zorg werken en de sociale distance-regels niet altijd kunnen volgen, hebben er meer nodig. Om de vier uur moeten die in principe van mondmasker kunnen wisselen. Het is de bedoeling dat bij onze actie zowel leden van de naaiclub, maar ook andere burgers hieraan kunnen meewerken.”

Het streefdoel van de lokale naaiactie is om 5.000 mondmaskers te maken. Dit zal in de formaten Large, Small en Kinderen gebeuren. De buitenkant van de maskers zal in kleur zijn, de binnenkant telkens in het wit.

Ook in OC De Croone in Proven werden pakketten verdeeld. Op de foto Hilda Depeser en Chris Verslype.
Ook in OC De Croone in Proven werden pakketten verdeeld. Op de foto Hilda Depeser en Chris Verslype.

Wie bereid is maskers te naaien, kan via een formulier op de website alle nodige materiaal bestellen. Leden van de naaiclub zullen dan pakketten met stof, garen en andere toebehoren zoals een handleiding samenstellen. Elk pakket zal bestaan uit materiaal voor tien kindermaskers en telkens zeven maskers in de groottes Small en Large.

Die pakketten zullen ofwel door gemeenschapswachten aan huis geleverd worden, of op een aantal vaste plaatsen kunnen worden opgehaald, volgens dit schema:

– Dienstencentrum De Bres op dinsdag en vrijdag van 10 tot 11 uur.

– OC De Croone Proven op dinsdag van 13.30 tot 14.15 uur.

– OC De Bollaard Watou op vrijdag van 16 tot 16.45 uur.

– OC d’Hoge Schole Abele op vrijdag van 14.45 tot 15.30 uur.

– OC De Bampoele in Krombeke op dinsdag van 16 tot 16.45 uur.

– OC Rookop Reningelst op vrijdag van 13.15 tot 14 uur.

– Buurtsalon Roesbrugge op dinsdag van 14.45 tot 15.30 uur.

Bedeling

Eenmaal de mondmaskers gemaakt, worden ze opnieuw via de dezelfde afhaalpunten aan de stad bezorgd.

Het stadsbestuur zal de mondmaskers in een eerste fase bedelen en ter beschikking stellen aan kinderen vanaf 12 jaar, alsook aan de leerkrachten van het basis- en middelbaar onderwijs.

Over de timing en de manier waarop de gemaakte mondmaskers aan de genoemde doelgroepen worden bedeeld, wordt later nog beslist en gecommuniceerd. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier