Maak kennis met De Flatjeskaarters uit Wevelgem, gemiddelde leeftijd: 84,5 jaar!

Redactie KW

De Flatjeskaarters van Ter Meersch huldigden hun eerste kampioen José Vanwijnsberghe. Met een gemiddelde leeftijd van 84,5 jaar zouden de Flatjeskaarters wel eens de club met de hoogst gemiddelde leeftijd van het land kunnen zijn. Een van de bewoners Maurice Vermaut is de grote animator van de club.

In totaal wonen er 32 bejaarden in de assistentiewoningen van Ter Meersch in de Deken Jonckheerestraat. Negentien daarvan schreven zich in bij de Flatjeskaarters, die eens per maand samenkomen om te manillen. Maurice Vermaut (87) is de initiatiefnemer en bezieler van de competitie.

“We zaten buiten te kaarten toen ik voortdurend andere bewoners hoorde zeggen dat zij vroeger ook vaak kaart speelden”, legt hij uit hoe het begon. “Ik nam papier en balpen en deed de toer van het gebouw, meteen waren er 19 kandidaten. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 84,5 jaar. Dat kom je niet vaak tegen vermoed ik. Op de tweede woensdag van de maand spelen we drie partijtjes, op het einde van het jaar kijken we wie er het meeste won.”

De wielertoerist, de nestor en de boerin

Dit jaar was dat José Vanwijnsberghe (85), bijgenaamd de wielertoerist omdat hij er nog vaak met zijn fiets op uittrekt. De tweede plaats was voor de nestor van de bende, Nestor Faillie (92). Anna Deswarte behaalde de derde plaats, na een onderling duel met Lydia Vanneste die aan het eind evenveel partijen had gewonnen. Ook Anna heeft een bijnaam: de boerin. Zij kweekt wat tomaatjes en kruiden en zorgt voor de vier kippen, ze kijkt erop toe dat de verse eieren bij alle bewoners terecht komen.

“Of we de club zijn met de hoogst gemiddelde leeftijd, dat weet ik niet zeker. Wel zeker is dat we de goedkoopste zijn”, zegt Maurice. “Het kost niets om deel te nemen, de deelnemers hoeven zich niet te verplaatsen, ze wonen allemaal onder hetzelfde dak en je krijgt nog een tas koffie toe. De drie winnaars kregen bovendien een schitterende medaille, waar ze heel trots op zijn.”

De medailles zien er inderdaad prachtig uit. Myriam Vanbiervliet maakte ze in keramiek, in goud, zilver en brons. Op de voorzijde staat ‘De Flatjeskaarters’, op de achterzijde staat een kaartspel afgebeeld. De bewoners kijken maandelijks uit naar de kaartnamiddag, de nieuwe start van het seizoen is woensdag gepland. (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier