Lusten en lasten: “West-Vlaanderen leek deze week even de far west”

© BELGA
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Aanslag op een politiecommissariaat in Kortrijk: minderjarige gooit molotovcocktail.Politie en parket onderzoeken explosie in Brugse woonwijk…

West-Vlaanderen leek deze week even de far west. Vooral de bom in Brugge doet alarmbellen afgaan. We wachten op moment van dit schrijven nog op bevestiging, maar men wijst nu al richting het drugsmilieu. “En hopelijk gaat het dan over een eenmalig feit”, horen we burgemeester Dirk De fauw net zeggen in de podcast Het Kwartier.

“Krijgen we hier Antwerpse toestanden?”

Krijgen we hier Antwerpse toestanden? Die vrees leeft eerlijk gezegd al langer. Sinds de fusie van de Zeebrugse haven met die van Antwerpen, om precies te zijn. Bij de lusten horen dus misschien wel lasten…

Het drugsgeweld dat de straten van De Wever treft, zou kunnen overwaaien. Al moeten we ons volgens criminoloog Jelle Janssens – horen we ook in de podcast – geen illusies meer maken. “De drugscriminelen zítten al overal. We doen gewoon de ogen dicht.”

Met open ogen zat ik deze week alvast naar TikTok-filmpjes uit Roeselare te kijken. Zombies zowaar, op de markt, hier een paar honderd meter van de redactie. Verslaafden aan flakka, de zombiedrug, die op klaarlichte dag spastisch ronddwaalden. Ontluisterende en erg verontrustende beelden… We schreven in oktober al over de opmars van deze synthetische drug in onze provincie, maar de vraag is hoe we die kunnen stoppen?

In Avelgem wil de burgemeester ondertussen een omstreden wietfestival verbieden. Ze heeft nul garantie dat er geen verboden middelen verhandeld zullen worden en stelt dus terecht haar veto.

Net deze week mocht deze krant het nieuwe, eigen onderzoek van onze politie inkijken. Waar komen welke misdrijven meest voor, wilden zij weten. De conclusies van deze analyse mogen we op zijn minst interessant noemen, maar dat de uitdagingen voor de politiezones groot zijn, dat is na deze week meer dan duidelijk. Want de West-Vlaamse ‘war on drugs’… die is losgebarsten.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier