Luk Decleer uit Beveren brengt samen met fotograaf Jan Lambrecht boek uit

Luk Decleer presenteert het boek dat hij samen met fotograaf Jan Lambrecht gemaakt heeft. (foto SM) © (foto SM)
Redactie KW

Samen met fotograaf Jan Lambrecht (61) heeft Luk Decleer (65) in eigen beheer een prachtig boek vol adembenemende foto’s en kalligrafische kunstwerken uitgebracht. “Ideaal voor iedereen die de tijd eens wil stopzetten”, aldus de gepensioneerde leerkracht uit Beveren.

“Ik ben al jaren bezig met kalligrafie”, steekt Luk Decleer (65) van wal. “Iemand die creëert, doet dat echter niet voor zichzelf, maar voor iemand anders. Een kunstenaar wil iets maken dat ook in de smaak valt bij anderen. Het idee om dit boek uit te brengen, is vorig jaar tijdens Buren bij Kunstenaars ontstaan, toen Jan Lambrecht en ik samen geëxposeerd hebben. Jan, de neef van mijn echtgenote Linda Bouciqué, is al decennia lang bezig met fotografie – hij heeft zelfs nog onze trouwfoto’s gemaakt. Ik zei hem al een paar keer dat hij met zo’n talent niet onder de kerktoren moest blijven. En zo kwamen we na de expositie van vorig jaar dus bij dit boek terecht.”

Elkaar versterken

“Uiteindelijk zijn we tot een kwalitatief boek van 110 pagina’s gekomen, waarin fotografie en kalligrafie gecombineerd wordt”, vervolgt de Bevernaar. “Bij de prachtige foto’s van Jan ben ik op zoek gegaan naar bijpassende teksten, die ik in verschillende kalligrafische stijlen uitgewerkt heb. Het was niet altijd gemakkelijk om een goede combinatie te vinden, want een tekst of een foto kan soms te krachtig zijn op zich. Maar het resultaat is prachtig geworden. De foto’s versterken de teksten en omgekeerd. Op deze manier willen we de mensen laten nadenken erover en ook de verborgen boodschappen erin laten ontdekken.”

“Iemand die creëert, doet dat niet voor zichzelf, maar voor iemand anders”

“Dit boek is perfect voor iedereen die de tijd eens wil stopzetten – misschien ideaal in deze coronatijden -, de beelden en de teksten wil proberen te vatten én er vooral wil van genieten. Het is zeker geen leesboek, eerder een lees- en kijkboek om te onthaasten en te genieten van de schoonheid. We willen met dit boek de mensen leren genieten van fotografie en kalligrafie. De tekstjes zijn soms ook in een andere taal opgesteld, maar we hebben achteraan een pagina met de vertalingen ervan voorzien.”

“Dit kwalitatieve boek met stevige kaft in A4-formaat is te koop voor 24,5 euro en te bestellen via lukdecleer@hotmail.com. De verkoop verloopt vlot, want onze eerste druk van 20 edities is al de deur uit. Nu wachten we de interesse af voor een extra oplage. Het is de bedoeling om begin december af te sluiten, zodat het boek nog op tijd gedrukt kan worden voor de eindejaarsperiode. Uiteraard kan het boek ook daarna nog besteld worden”, besluit Decleer. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier