Luc Dufourmont en Marino Punk zingen voor ouderen in Meense woonzorgcentra

De sfeer zat er goed in tijdens het optreden. © foto CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Corona, lockdown en quarantaine: het zijn de woorden die vandaag de dag niet meer uit het dagelijkse leven weg te slaan zijn. Het virus heeft een impact op iedereen en niet op zijn minst op de bewoners van de woonzorgcentra. Al meer dan een maand zitten heel wat oudjes compleet afgezonderd van de buitenwereld en dat begint door te wegen. De mensen van cc De Steiger schoten dan ook in actie en stuurden twee Meense vedetten hun kant uit.

Een concert om de sleur van de isolatie te doorbreken, dat was het idee waarmee het cultuurcentrum speelde. “Cultuur is niet iets dat zomaar stopt, ook niet voor een virus. Dus bleven wij gewoon zaken uitdokteren om toch maar zoveel mogelijk mensen te bereiken”.

Philippe Seys, cultuurfunctionaris voor cc De Steiger, kijkt geamuseerd toe hoe Luc Dufourmont en Marino Punk de binnenkoer van WZC Ceres in Lauwe van de nodige sfeer voorziet. “Alle inwoners van de woonzorgcentra zitten al wekenlang in afzondering. Voor hun eigen veiligheid natuurlijk, maar aangenaam kun je dit toch niet noemen. We bedachten dan ook een manier om wat afwisseling te brengen, een sprankeltje hoop in deze tijden en het werd muziek.”

Luc Dufourmont en Marino Punk trokken woensdagnamiddag eerst richting wzc Adante in Menen om vervolgens WZC Ceres in Lauwe onveilig te maken. “We zochten een muzikale manier om de bewoners van de centra zo goed mogelijk te kunnen bereiken”, gaat Philippe verder.

https://www.youtube.com/watch?v=A7O6Ox2TmE4

“Accordeon leek ons het instrument bij uitstek en wie in Menen spreekt over een accordeon, denkt dan meteen aan Marino Punk. Samen met Luc Dufourmont, die de zang voor zijn rekening neemt, geven ze twee concerten op de binnenkoer van de centra. Ze brengen er een resem aan klassiekers uit zowel de Franse als Nederlandse chansons. Vanzelfsprekend gebeurt alles in overleg met het zorgpersoneel van de centra en houden we ons aan strikte maatregelen. De veiligheid van de bewoners staat hier voorop.”

De oudjes genoten met volle teugen van het spektakel en voor enkelen werd de drang om te dansen te hard. Stoelen vlogen aan de kant en hun beste pasjes werden bovengehaald. Naast zowel de bewoners genoten ook Luc en Marino met volle teugen van het evenement. “Als je de mensen ziet stralen, na weken van isolement, dan smelt je hart toch meteen!”

Debby De Cauwer, partner en manager van Marino, is tevreden met het initiatief. “Toen de mensen van het cultuurcentrum ons de vraag stelden, moesten we eigenlijk niet twijfelen. Luc en Marino treden wel vaker op, maar moesten hier hun repertoire wat gaan aanpassen. De bewoners van de centra houden wel van de Vlaamse muziek, terwijl Marino en Luc meestal de Franse piste bewandelen. Het was wat zoeken, maar het resultaat mag er zeker zijn.”

Na beide optredens had het duo artiesten er klaarblijkelijk nog niet genoeg van en trokken ze richting het belfort van Menen. Om 17 uur klauterden ze op het dak en gaven ze een laatste concert, dat eveneens via Facebook werd gestreamd. Zo kon iedere Menenaar genieten van een muzikaal spektakel, zonder uit hun kot te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier