Luc Derudder blikt tevreden terug op zijn eerste jaar als burgervader van Oostrozebeke

(foto CLY)
Redactie KW

De gemeenteraadsverkiezingen lijken nog maar pas achter de rug maar toch heeft de nieuwe ploeg onder leiding van burgemeester Luc Derudder er al een jaartje beleid op zitten. We vonden de tijd rijp om even te informeren hoe de nieuwe burgemeester dat eerste jaar doorkwam.

Luc Derudder is 60 jaar oud, partner van Mia Vervaeck en vader van de kinderen Lies, Klaas en Fien. Hij woont in de Krinkelstraat 1. Eigenlijk is hij afkomstig van de Kalberg (Merelstraat). In zijn vorig leven was Luc 38 jaar bode bij het ACV en dienstverlener in het dienstencentrum Meulebeke, een job die hij fulltime uitoefende tot 2018. Toen hij de burgemeesterssjerp kreeg aangeboden, koos hij ervoor om fulltime burgemeester te zijn. Vooraf was Luc ook 25 jaar gemeenteraadslid en 5 jaar schepen onder burgemeester Jean Marie Bonte. Toen hij aantrad als burgemeester had hij al 25 jaar lang een gemeentemandaat.

Ambitie

Ik steek niet onder stoelen of banken dat het begon te kriebelen om een gooi te doen naar de burgemeesterssjerp. Ik werd lijstduwer bij de laatste gemeenteraadsverkiezing en behaalde in de meeste stemmen. Of het na een jaartje aanvoelt als de juiste keuze? Intussen besef ik maar al te goed dat er een groot verschil is tussen een schepenambt en de functie van burgemeester want in die functie heb je steeds de eindverantwoordelijkheid. Gelukkig weet ik me enorm gesteund door een gemotiveerd schepencollege waar ik steeds kan op terugvallen. Ik beschik over een college met ervaring aangevuld met enkele jongeren zoals Jonas Van D’Huynslager. Intussen heb ik ook ervaren dat het burgemeesterschap een fulltime job geworden is. Ik heb er meteen voor gekozen om voltijds burgemeester te zijn. Iedere dag, elk moment probeer ik paraat en bereikbaar te zijn voor mijn inwoners. De job is niet gemakkelijk te verzoenen met het gezinsleven. Toch heb ik nog niet de minste spijt dat ik de keuze gemaakt heb. Het contact met de bevolking is heel intens. Ik krijg enorm veel volk over de vloer en ik probeer ook zoveel als mogelijk aanwezig te zijn op de activiteiten van het verenigingsleven want dat vind ik enorm belangrijk.”

Oppositie

Gevreesd werd dat de heel krappe verkiezingsuitslag met slechts één zetel op overschot het besturen niet eenvoudig zou maken. “Eerlijk gezegd valt dit best mee. In de diverse gemeenteraden kwamen er tot op vandaag weinig vragen over het inhoudelijke. Zelfs over het goedgekeurde meerjarenplan hebben ze niet gestemd. De oppositie speelt haar rol, dat is haar volste recht en dat accepteer ik ook. We proberen steeds de teugels in handen te houden en werken hard aan de realisatie van het uitgestippelde beleid.”

“Elk moment probeer ik paraat en bereikbaar te zijn voor mijn inwoners”

Of hij er als burgemeester ook in geslaagd in zijn eerste jaar al één en ander te realiseren? “We zitten in een legislatuur boordevol dure wegenwerken waardoor we verplicht waren over te gaan tot een realistische belastingverhoging. Ik denk aan het dossier rond de herinrichting van de Gentstraat waarbij vooral geïnvesteerd wordt in de veiligheid. Dit dossier loopt al drie jaar maar er komt vaart in. Daarop volgt de aanleg van een rond punt op het kruispunt met de Wakkensteenweg. Straks volgt het dossier herinrichting Nieuwstraat met veilige fietspaden. Ook aan de openbare verlichting wordt gewerkt met omschakeling op ledverlichting. In het eerste jaar van mijn beleid gebeurden de afkoppelingswerken op de Ginste, wat nog steeds aan de gang is, de herinrichting van gemeentelijke begraafplaatsen en de voorbereidende werken van de grote doortocht in de Ingelmunstersteenweg.”

ontmoetingsplaats voor senioren

“Het voorbije jaar werd ook de speelsite op de Groene Long aangepakt. Er kwamen fietssuggestiestroken, een fietsstraat en in de bib werd een ontmoetingsplaats voor senioren georganiseerd. Dat laatste is een enorm succes zodat we zelfs aan uitbreiding denken. Ik ben bijzonder tevreden over de gang van zaken en ben elke dag bijzonder fier burgemeester te mogen zijn van deze dynamische gemeente.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier