Lo-Reninge: “Ik draag deze titel op aan alle vrijwilligers”

Foto KVCL
Redactie KW

Ronny Denys uit Lo is de Krak van Lo-Reninge. Hij is één van de stuwende krachten achter Westhoek Verbeeldt. Ronny zette samen met zijn dochter Mieke ook een kledinginzameling op het getouw voor de vluchtelingen in het opvangcentrum in Poelkapelle. Daarnaast is Ronny actief in tal van verenigingen.

“Ik ben heel blij met deze titel en ik bedank dan ook iedereen die mij een stem gaf. Toch vraag ik me nog altijd af waarom net ik uit de bus kwam. Zelfs met de nominatie was ik al uitermate verrast. Uit Lo-Reninge en uit de hele provincie kwamen reacties van familie, vrienden en kennissen, zelfs uit Hongarije! Een oude schoolmakker die ik al meer dan veertig jaar niet zag, pikte het verhaal op via Facebook. Hij woont in Boedapest en stuurde mij prompt zijn stem. Ongelofelijk gewoon.”

Start van Roefel

Ronny kreeg de titel voor het vele vrijwilligerswerk dat hij doet. “Ik draag dan ook in één adem de titel van Krak op aan alle vrijwilligers uit Lo-Reninge en met uitbreiding heel Vlaanderen”, zegt Ronny. “Niet alleen mensen die zich inzetten op sociocultureel vlak, bij de jeugdwerking en sportclubs, maar zeker ook diegenen die elke dag meehelpen in de zorgsector.”

Zelfs een oude schoolmakker die in Hongarije woont stemde voor mij

Ronny was nauw betrokken bij de start van verschillende initiatieven in Lo-Reninge. “Eén van mijn mooiste ervaringen blijft Roefel”, zegt Ronny. “Op een dag stond Isabelle Sissau bij mij aan de deur. Isabelle was toen jeugdcoördinator voor de Groene Driehoek. Ze vroeg mij of ik in Lo-Reninge Roefel kon opstarten. Ik volgde een paar infosessies in Brugge, stelde een stuurgroep samen en zes maanden later konden we met een zeventigtal vrijwilligers de kinderen van Lo-Reninge een onvergetelijke dag bezorgen. De Roefeltrein was vertrokken voor lange jaren.”

Liefde voor theater

Ook bij toneelkring De Royaerts Fonteinisten heeft Ronny ruimschoots zijn sporen verdiend. Hij was er sinds het prille begin in 1989 bij en bekleedde er verschillende functies, van voorzitter over acteur tot souffleur. “Ik ben nu nog steeds souffleur, net als bij toneelkring Bartje. Mijn vrouw doet de grime bij beide toneelverenigingen.”

Ook heemkunde en geschiedenis liggen Ronny na aan het hart. “Een vijftal jaar terug vroeg men mij om mee te helpen aan het project Westhoekverbeeldt.be in Lo-Reninge. Onze vrijwilligers sporen foto’s en dia’s op die ouder zijn dan 25 jaar. Samen met de eigenaar van de foto beschrijven we het beeld, maken we er een digitale kopie van en plaatsen we het online. Zo kan iedereen meegenieten van een uitzonderlijk digitaal archief met beelden van je eigen gemeente. Uniek aan het project is dat je kan reageren, aanvullen en verbeteren.”

(KVC)

Vragenrondje

Vind je dat vrijwilligerswerk genoeg gewaardeerd wordt?

“Zonder de hulp en de logistieke steun van onze gemeentebesturen en hun medewerkers zou veel vrijwilligerswerk gewoon niet mogelijk zijn, maar vrijwilligerswerk hoeft niet altijd gestructureerd te zijn. De stoep van je bejaarde buurman sneeuwvrij maken en af en toe zijn boodschappen doen: dat zijn kleine dingen die zoveel kunnen losmaken. Ik doe graag vrijwilligerswerk en ik krijg ook vaak positieve reacties. Dat doet deugd. Het is leuk om je hobby te kunnen delen met iemand anders.”

Wat is jouw drijfveer om vrijwilligerswerk te doen?

“Vrijwilligerswerk is niet alleen sociaalverwarmend en verrijkend, maar geeft erg veel voldoening omdat je een maatschappelijke bijdrage levert. Met eenvoudige acties kan je ervoor zorgen dat iedere week een ‘warmste week’ wordt en daar doen we het voor.”

Is vrijwilligerswerk een sociaal en emotioneel gebeuren?

“Ja, dat heb ik ervaren met onze kledingactie voor de vluchtelingen. Onze dochter Mieke is educatief medewerker bij Open School, dat cursussen basisnederlands organiseert voor anderstaligen. Op die manier kwam ze in contact met de bewoners van het opvangcentrum van Fedasil in Poelkapelle. Ze werd er geconfronteerd met schrijnende verhalen. Sommige gezinnen kwamen er toe met alleen de kleding die ze droegen toen ze hun thuisland ontvluchtten. Gezien de nood aan degelijke en vooral warme kledij, startte Mieke een actie op. Ze vroeg me om in Lo-Reninge een steunpunt te op te richten. We kregen ongelofelijk veel reacties en mochten kleding gaan ophalen tot ver buiten de gemeentegrenzen. Het voorbije anderhalf jaar reden Mieke en ik al tientallen keren naar Poelkapelle met de wagen vol kleding. Het is hartverwarmend om vast te stellen dat er zoveel solidariteit bestaat. Kleding is namelijk nog altijd welkom.”

Bio

Privé

Ronny werd geboren op 15 april 1958 in Diksmuide en groeide daar ook op. Hij verhuisde in 1981 naar Lo met zijn vrouw Lieve Desmet. Het koppel heeft twee kinderen, Jan en Mieke. Het eerste kleinkind is op komst.

Loopbaan

Hij was aan de slag als rijkswachter. In 2000 werd Ronny wijkinspecteur in Houthulst. Sinds 1 juli 2014 geniet hij van zijn welverdiend pensioen.

Vrije tijd

Ronny houdt van fietsen, wandelen en toneel. Hij is peter van een zestal fiets- en wandeltrajecten in de Westhoek.